Министерството на здравеопазването отмени заповедите за провеждане на конкурси в определени лечебни заведения в страната, съобщиха от ведомството.

Причината са появилите се въпроси в публичното пространство през последните дни и с цел да се пресекат всякакви спекулации относно прибързани назначения.

Ръководството на Министерството на здравеопазването е уведомило и Агенцията за публичните предприятия и контрол.

"Мандатите на настоящите органи на управление на болниците изтичат по различно време през настоящата година. Водени от принципа за прозрачност и равнопоставеност на кандидатите по организиране на конкурсните процедури, същите ще бъдат преобявявани поетапно с по-дълъг срок за подаване на изискуемите документи", допълват от МЗ.

Заповедта, подписана от здравния министър проф. Христо Хинков, касае 16 лечебни заведения в София и в страната. Сред тях са най-голямата спешна болница в България - "Пирогов", както и Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания, Националната кардиологична болница, Специализираната болница за активно лечение по детски болести "проф. Иван Митев", Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна"-ИСУЛ, Многопрофилната болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум", УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив и УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен.