МВР подготвя специализирана полицейска операция по отношение на незаконното отнемане на моторни превозни средства, както и съвместна акция с прокуратурата срещу каналджийството. Това заяви пред депутатите служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Изслушването му в парламента е във връзка със случаите на участие на служители на МВР в трафика на мигранти през територията България и случаите на битова престъпност. Искането за изслушване бе внесено от Иван Ченчев и група народни представители от "БСП за България".

От януари до ноември 2022 г., съпоставено със същия период на предходната година, престъпността като цяло е нараснала с 2,2%, отбеляза Демерджиев.

Имайте предвид, че основният дял на тези нараснали престъпления е свързан с шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, които по мое мнение, а и по мнение на експертите в МВР, не се дължат на увеличаване броя на тези деяния, а на увеличаване на действията по мерките на тяхната разкриваемост, обясни вицепремиерът, цитиран от БТА.

Демерджиев посочи също, че ръстът на разкритите престъпления от този тип, спрямо предходния период, е 23,4%. "Справката и ръстът от 2,2% до голяма степен се дължи на тази цифра от 23,4% при тези престъпления, които посочих", поясни той.

Демерджиев конкретизира, че се отчита значителен ръст при телефонните измами, противозаконните отнемания на моторни превозни средства и деянията, извършени в условия на домашно насилие. Той увери, че МВР е насочило усилията си за справяне с престъпленията с най-голям дял.

По отношение на незаконното отнемане на моторни превозни средства се готви специализирана полицейска операция в национален мащаб през следващите седмици, информира още Демерджиев. Предвижда се и съвместна операция с прокуратурата относно "каналджийството", посочи той.

И апелира депутатите да разгледат предложението за изменение на три текста от Наказателния кодекс, засягащи нелегалната миграция.

Вицепремиерът коментира и случая с полицая, арестуван за превозване на нелегални мигранти. Демерджиев определи това като пример как униформата и служебната карта не защитават никого при извършването на противообществени прояви. По думите му конкретният случай не е повод да се смята, че цялата полиция е "пробита".

Ние сме институцията, която намира морални сили да установява такива хора, близо 50 000 са нашите служители, коментира също министърът.

Той каза, че няма зачестили случаи на мигрантски натиск и посочи, че има повече задържани нелегални мигранти във вътрешността на страната.