Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов на брифинг след заседанието на кабинета.

"В периода 2015-2016 г. са събрани достатъчно данни, че главният секретар е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което са били отстранявани от работа не по установения ред, а доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности", обясни Узунов.

Според неофициална информация на в. "24 часа" става дума за шефове на окръжните дирекции на МВР във Видин, Перник, Монтана, Плевен и Ловеч.

"Твърдял е, че единствената причина, заради която ги отстранява, е политически натиск спрямо него. Натискът е бил политически, без да се цитира определена политическа сила. Няколко са случаите, в които сме събрали такива данни, конкретно за 5 служители. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали", каза още Узунов, цитиран от БНР.

По думите на министъра при установените нарушения е засегнат един от основните принципи в МВР, а именно политическия неутралитет. С действията си Костов накърнил интересите на МВР и на обществото, и е уронил престижа на ведомството.

До номинирането и избирането на главен секретар неговата длъжност ще се изпълнява от зам.-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев, уточни Узунов. Според него е политически коректно, като служебен министър, да не предлага и да не номинира служител, а това да направи редовно избран кабинет от новото Народно събрание.

Само преди дни Пламен Узунов отрече появила се в медиите информация, че има конфликт с Костов и че не е внасял предложение за освобождаването му от длъжност. Дори каза, че двамата работят добре.

Самият главен секретар пък заяви, че приема слуховете за неговата оставка с известна доза хумор и няма проблем в комуникацията с политическото ръководство.