Справката е поискана, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината силовото ведомство е събрало рекордните над 6.5 млн. лв. от дарения. при 2.1 млн. лв. за цялата 2008 г. Отделно от това МВР получава и най-много от бюджета - годишно  харчи около 1 млрд. лв.
В края на май вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че МВР ще публикува публично какви дарения получава полицията.

Сред крупните дарители например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" е редовен дарител на гориво за МВР, сочи справка от полицията в Кюстендил. За две години и половина тецът, който е пред затваряне заради неизпълнение на еконормите, е заделил 15 300 литра гориво.
"Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра.
ФК "Миньор", чийто президент е Никифор Вангелов - зет на Ковачки, пък е помагал с канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция.

Сред щедрите благодетели е и "Юлен" АД. Миналата седмица правителството обяви, че специално ще промени закона за концесиите, за да узакони неправомерно окупирани от "Юлен" терени в Банско. Фирмата дарява по 300 литра бензин всеки месец на полицията, сочи информация от ОМВР-Благоевград.
До края на годината "Юлен" ще доставя и компютърни консумативи и канцеларски материали.

Дарител на полицията в Сапарева баня е и фирма "Атомик-инвест" ООД, заради която представители на ЕК проверяваха по сигнал от правозащитници, че нарушава правилата за Натура-2000 с изградения лифт в Паничище.

"ЛУКойл България" традиционно спонсорира полицията в Бургас. Тя е дарила и МВР със осигурители, въжета и каски за 10 152.62 лв., които ползва спецотрядът за борба с тероризма.

Сред имената на дарителите личат и преобладаващо държавната "Благоевград БТ", "Параходство български морски флот", БТК (мобилни телефони за 119 973.66 лв. за дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР.), както и "Балканфарма", "Карлсберг" и "Пиринско пиво", които даряват гориво.

Най-голям дарител на полицията в Дупница е фирма "Рапид Груп" ЕООД, собственост на гръцкия бизнесмен Карипидис Ставрос. От август 2009 г. до май 2011 г. периодично той е дарявал бензин на обща стойност 6705 лв. Карипидис има цех за производство на мебели в Радомир.

Българският футболен съюз и федерацията по биатлон също са подпомагали полицията с гориво и компютърна техника.