След скандала със съмнителни спонсори, през септември миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов беше принуден да прекрати тази практика. С негова заповед беше забранено безвъзмездно получаване на пари и вещи от частни фирми и физически лица, но остана възможността това да правят общини, общински и държавни дружества, както и други страни.

От справката става ясно, че дарители на МВР са Министерство на финансите,"Мини Марица изток", ТЕЦ "Марица Изток 2", АЕЦ "Козлодуй", "Български енергиен холдинг", "Булгартрансгаз", Българският спортен тотализатор, десетки общини, както и ВиК дружества, горски стопанства и регионални прокуратури.
Дарения са направили още Националната комисия за борба с трафика на хора, Бургаският свободен университет, Фондация Риск Монитор, Висшият адвокатски съвет, Центърът за изследване на демокрацията и други организации.

Най-големият дарител на МВР обаче е собствената му фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), която в широкоспектърната си дейност търгува и с оръжие. Противокуршумни жилетки и бронеплочи за 1 697 942 лева са предоставени на Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" за. Фирмата е дарила на управлението и консумативи за печатащи устройства за около 300 000 лева, както и автомобилни гуми за 50 000 лв.

Дарението на БМВ за Криминална полиция пък са автомобили за 148 860 лв., а за Пътната полиция в София светлоотразителни жилетки за 5000 лв. и консумативи за компютри за 9000 лв. Дирекцията за подслушване и проследяване ДОТО е дарена с резервни части за 6000 лева, а медицинският институт на МВР е получил техника и апаратура за около 53 000 лв.

Сред другите най-големи дарители е например "Мини Марица Изток 2", като само през месец май на ОДП-Стара Загора са предоставени 70 000 лева за техническо оборудване.

От справката става ясно още, че правителството на САЩ е дарило на МВР хардуер и софтуер за 242 000 лева по споразумение с България за контрол върху наркотиците. Департаментът по енергетика на САЩ пък е предоставил на Гранична полиция 170 000 лв.

Основно парите са отпускани за гориво, техника, автомобили, ремонти, но например има и дарени книги и дори кафемашина.