Министерството на външните работи излезе с официално изявление по повод острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество "Културен център Иван Михайлов" в град Битоля на 16 април 2022г. А междувременно РСМ обяви, че следващата седмица ще станат известни бъдещите стъпки във връзка с българското с сдружение.

Ето какво гласи позицията на българското МВнР:

"Изразяваме учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество "Културен център Иван Михайлов" в град Битоля на 16 април 2022г.

За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност. Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история.

Припомняме, че "Културен център Иван Михайлов" е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна. Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права.

Подчертаваме, че българската държава ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.

Очакваме от отговорните фактори в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който иска да развива приятелски отношения с България.

През последните месеци българската държава положи значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, вкл. чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество. В открит дух, България целенасочено ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония", гласи позицията на Външно министерство.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски: Следващата седмица ще станат известни бъдещите стъпки във връзка със сдружението "Ванчо Михайлов"

"През следващата седмица ще се знаят стъпките, които евентуално ще бъдат предприети във връзка с регистрацията на гражданското сдружение "Ванчо Михайлов" и откриването на културния център с това име в Битоля", каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски пред журналисти в скопската община Карпош, цитиран от агенция МИА. "Всички аспекти на този въпрос ще бъдат разгледани, след което ще бъде взето решение за по-нататъшните стъпки", каза още той.

Според него събитието с откриването на центъра в събота "не е нищо повече от провокация", тъй като "буди духовете от миналото с оглед на това, че става въпрос за личност, която била сътрудник на Германия на Хитлер, на Италия на Мусолини и на Независимата държава Хърватия на Анте Павелич".

"При това тази личност изобщо не може да бъде мост за бъдещето на приятелството между двата народа и мост за европейския път на държавата. Това събитие представлява само провокация, която не води в посока към подобряване на отношенията и финализиране на успешен диалог с постигане на договор, който означава бързо започване на преговорите на Република Северна Македония с ЕС", подчерта премиерът Ковачевски.

"Ако се връщаме към личности от миналото, за които има различно мнение в различните държави, а според това, което казвате, има различни мнения, това няма да бъде от полза за никого и ще влияе само за лоши отношения между гражданите и между двете държави", продължи той.

"Решението с България трябва да се търси и да се основава на европейските ценности, на запазване на достойнството на гражданите на двете държави, на взаимното им уважение, но и на уважение между политиците, и на всички институции и в Република България, и в Република Северна Македония", каза премиерът.

Помолен да коментира изявлението на президента Румен Радев за опита на политиците в Република Северна Македония да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, премиерът Ковачевски каза, че не го е видял и повтори македонската позиция, че РСМ има свой ясно определен държавен статут, гражданите имат своя ясно дефинирана идентичност, както и че това не може да се коментира от никого, тъй като това е право, чувство на всеки гражданин и е част от достойнството на всеки един гражданин по света, включително на македонските граждани.