Министерството на външните работи остро осъжда престъплението, извършено през нощта на 20 срещу 21 ноември 2022 г. срещу културен клуб "Борис III" в град Охрид. Това се казва в позиция на ведомството по повод последното нападение срещу центъра в Република Северна Македония.

Това е второ посегателство срещу тази организация за по-малко от два месеца и поредно престъпно деяние от омраза срещу българите в Република Северна Македония. Подобни действия осезаемо и целенасочено пречат на усилията за утвърждаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството като водещи принципи в отношенията на България и Република Северна Македония (РСМ), заявяват от МВнР.

Случващото се следва да се разглежда в контекста на практически безнаказания опит за опожаряване на клуб "Иван Михайлов" в Битоля, на призивите за денонсиране на Договора за добросъседство с България, на ескалиращия говор на омраза в медийното пространство и социалните мрежи в РСМ, на месеци агресивна публична кампания срещу българските културни клубове и на законодателни промени, застрашаващи свободата на сдружаване в съседната държава, се казва в позицията, добавя БТА.

От ведомството пишат, че наименованията на българските клубове не са причината за тази кампания. Показателно е, че лидерът на основната опозиционна партия вече открито призовава за незабавно закриване на българските клубове само защото са български, независимо как се наричат. Очевидно е, че в Република Северна Македония все още има проблем със свободното изразяване на българска идентичност, пишат още от МВнР.

Убедени сме, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония ще има своевременна и адекватна на случилото се реакция. Между нашите две външнополитическите институции съществува конструктивен диалог, посочват от МВнР.

От ведомството очакват този диалог да ангажира с конкретни действия и останалите институции в съседната държава. Необходимо е те своевременно да предприемат мерки за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу културен клуб "Борис III". Системното отсъствие на реална реакция създава усещане за безнаказаност и с това насърчава мултиплицирането на тези прояви, се посочва в позицията.

От МВнР припомнят, че в Съвместния протокол между България и РСМ от 17 юли 2022 г., Скопие изрично се ангажира да гарантира правата на българите, вкл. с цел "осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност".

Реакцията на властите по този и други случаи на престъпления от омраза ще бъде показател за сериозността, която правителството в Скопие отдава на изграждането на добросъседски отношения и на процеса по присъединяване към ЕС, заявяват още от МВнР.