"Възраждане" поиска референдум за еврочленството на Северна Македония и вдигането на българското вето. Като основание за това си искане лидерът на партията Костадин Костадинов изтъкна безспорния консенсус в обществото на фона на разлома в коалицията.

Такъв референдум няма да струва скъпо, според него. "Много по-скъпо ще струва продажбата на българската чест и достойнство", напомни той.

Лидерът на "Възраждане" каза още, че ако НС няма такава нагласа, то неговата партия е готова да започне подписка за провеждане на референдум, съгласно закона.  

"Това е кървав македонски въпрос, за който са дали живота си стотици хиляди български войници и са водили пет войни. Консенсусът е ясен, формален и неформален. Не бива да се правят отстъпки по този въпрос", предупреди той.

"Само че вчера стана ясно, че има разлом в този консенсус, който е в управляващата коалиция. Стана ясно от изявлението на един от партньорите в коалицията, че има разминавания по отношение на това трябва ли да се вдигне ветото", заяви от парламентарната трибуна Костадинов по повод позицията на лидера на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов обвини Кирил Петков, че зад гърба на коалиционните партньори е поемал обещание до края на юни да вдигнем ветото за еврочленството на Скопие.

"Това е изключително тревожно. От "Възраждане" искаме да обявим - в тази ситуация, при условие, че има безспорен консенсус в обществото, единственият начин този консенсус да бъде закрепен институционално, е по темата да се проведе референдум, какъвто не беше проведен за членството на страната в НАТО и ЕС", заяви лидерът на "Възраждане".

"Всяко едно действие, което надхвърля мандата на изпълнителната власт, да се подлага на референдум, като влизането ни в еврозоната", призова той, като напомни, че става въпрос за важни въпроси, които не се изчерпват с мандата на едно управление, а засягат поколения българи.

"Не бива никой да си позволява да говори от името на българския народ, след като няма мандат", предупреди лидерът на "Възраждане".