Руски дипломати са поискали консулски достъп до задържания на остров Сайпан (от Северните Мариански острови) по искане на ФБР руски гражданин Дмитрий Макаренко, съобщи днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ние, разбира се, разполагаме с информация за задържането на руския гражданин Макаренко. Нашето посолство внимателно следи ситуацията и поискахме консулски достъп", каза Рябков.

"За съжаление, американската страна за пореден път в нарушение на консулската конвенция не ни уведоми своевременно за задържането на руския гражданин", добави той.

В разпространено съобщение на руското външно министерство днес се съобщава, че Макаренко е бил арестуван в Сайпан на 29 декември и е прехвърлен във Флорида.

Северните Мариански острови са архипелаг от 16 острова в северозападния Тих океан. Архипелагът е свободно присъединила се към САЩ територия. Само пет от тях са населени. Намира се северно от друг американски остров - Гуам, който е ключова тихоокеанска военна база на САЩ.

Във връзка с твърдения в световните медии, Рябков каза, че Русия не желае да заменя задържания в Москва по подозрение в шпионаж бивш американски морски пехотинец Пол Уилан. "Не виждам причини този въпрос да се повдига в контекста на евентуални размени. Трябва да преминем през всички съответни процедури в тази ситуация", обясни Рябков, цитиран от Ройтерс.

Във връзка със задържането на Макаренко, Рябков, цитиран от ТАСС, посочи, че руското МВнР препоръчва на всички руснаци "да внимават при пътувания в чужбина, ако има основания да се предполага, че към тях могат да възникнат претенции от страна на правоохранителните органи на САЩ".

"Със съжаление констатираме, че американските правоохранителни органи продължават "лова" на руски граждани. . . Продължава серията от епизоди и инциденти, когато по американски искания руски граждани биват задържани в трети страни, а после биват предавани на САЩ дори при липса на необходими основания за подобни действия", каза руският заместник-министър.

"Безопасни места фактически няма, гаранции няма", предупреди Рябков.

И добави:

"Затова руснаците трябва добре да преценяват евентуални последствия при пътувания в чужбина".