От Министерството на образованието разкриха подробности около дисертацията на номинирания от "Има такъв народ" за премиер Пламен Николов след публикация за възможно манипулиране на държавния регистър с цел прикриване на истината.

През 2005 г. Висшата атестационна комисия е предала научния труд в Народната библиотека "Кирил и Методий" и в тогавашния Централен институт за научно-техническа информация без задължителната информационна карта с детайлите, свързани с нейната защита. По тази причина информацията за тази дисертация, налична в електронния Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен "доктор" и "доктор на науките", е твърде оскъдна, се посочва в съобщението на просветното министерство.

Проверката на МОН е извършена в отговор на силния обществен интерес и множество запитвания от медии, отправени до пресцентъра на министерството и до Национален център за информация и документация посочват от ведомството и разясняват защо дисертацията е без задължителната информационна карта.

До 2011 г. основните данни за лицата, придобили образователната и научна степен "доктор", научна степен "доктор на науките", както и за лицата, заемащи академична длъжност, първоначално са вписвани в поддържаната от ВАК документация и електронна база данни. През 2011 г. тези данни са мигрирани в "Електронна база данни за защитените дисертационни трудове и списък на хабилитираните лица в Република България" на НАЦИД. Тогава са мигрирани и данните за Пламен Николаев Николов, които не са променяни от датата на мигриране - 12 юли 2011 г., посочват от МОН

Съгласно изменения в чл. 3 от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България от 6 юли 2018 г., съществуващата електронната база данни, описана по-горе, е мигрирана в "Регистър на лицата, придобили образователна и научна степен "доктор" и/или научната степен "доктор на науките", на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България" (РАС), поддържан от НАЦИД.

Партидата на Пламен Николаев Николов в РАС е мигрирана на 3 октомври 2018 г. без никакви промени от първото й прехвърляне на 12 юли 2011 г.

Непълнотата на информацията относно дисертацията на Пламен Николаев Николов се дължи на липсата на попълнена информационна карта, с която дисертациите постъпваха в НАЦИД до юли 2018 г., когато влиза в сила изменението на чл. 3 от Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България (Изм., ДВ, бр. 56 от 6 юли 2018 г.)

Дисертацията на Пламен Николаев Николов постъпва в НАЦИД с цитирания вече опис №91/16.05.2005 година от ВАК. Тя е обработена и заведена във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 г. с инвентарен № 135 в инвентарна книга № 3. В Книгата за движение на библиотечните фондове е под № 48 от 02.09.2005 г. Получила е сигнатура за хранилище 8487.

През 2016 г. библиотеката на НАЦИД се присъединява към електронния каталог COBISS и след мигриране на библиографското описание на дисертацията се вписва сигнатурата и инвентарния номер, което може да се види ТУК.

Дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е наличен в библиотеката на НАЦИД. МОН има готовност да го публикува след изразено писмено съгласие на автора, уточняват от просветното министерство.

Проверката на МОН идва след разследване на журналиста Григор Лилов, който в събота обяви в публикация във Facebook, че държавният регистър е бил манипулиран в последния момент, за да бъде, по неговите думи, прикрита истината за дисертацията на Пламен Николов. Той посочва, че основната разлика с други дисертации е следната: "...Дисертацията на кандидат-премиера е анонимна - без Протокол, без дата, без анотация, без диплома, без...

Тези "детайли" ги няма, защото изискват много повече труд - поне едно денонощие и фалшифициране на редица други бази данни, вкл. протоколи и диплома от ВАК. Вкл. изискват и подготовка на такъв труд, подготовка и на рецензии, иначе в библиотеката няма да има какво да ми покажат, когато го поискам", пише той, като сравнява и дава примери с други дисертации в публичния регистър.

Междувременно  проф. дфн Валери Динев, научен ръководител на кандидата за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов, го описа като интелигентно момче, което се справяло добре с езиците.

Николов е защитил докторската си дисертация по философия пред 25-членна комисия от ВАК (Висшата атестационна комисия) през 2004 г., когато е бил на 27 години. Темата му е била "Философско-антропологична рефлексия върху времето".

Проф. Динев уточни, че Николов е доктор по философия, макар някои медии погрешно да го обявяват за доктор по философия, икономика и право.

"Това е шифър на научната специалност. С този шифър може да си и доктор по право, и доктор по икономика, в случая Николов е доктор по философия", обясни Динев.

Той припомни, че философ вече е управлявал - такъв беше Жельо Желев и беше успешен президент, посочи още проф. дфн Валери Динев.