Работи се за създаване на втора изпитна дата за седмокласници със здравословни или други сериозни проблеми, които не са им позволили да се явят на редовното национално външно оценяване. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщават от пресцентъра на МОН.

По думите му целта е тази възможност да се даде още от тази учебна година, като датата ще е най-вероятно през месец септември. Предстои да се детайлизират условията и документите, които учениците ще трябва да предоставят.

"Идеята ни е тези деца, които се явяват на допълнителната дата, да се състезават само за незаетите места от редовния план-прием", каза проф. Цоков.

Той поясни, че те ще могат да влязат в съответно училище само ако успеят да достигнат бала, с който учениците са приемани по време на редовните класирания.

"При форсмажорни ситуации, както бяха наводненията през тази година, ще се издава заповед за провеждане на изпита след 7. клас на друга дата", каза още министър Галин Цоков.

Той съобщи, че критериите за оценка на есето за държавния зрелостен изпит и преразказа на националното външно оценяване ще бъдат публично оповестени.

"Целта е всички родители и ученици да знаят по какви критерии работят оценителите, за да повишим и доверието в този процес", обясни проф. Цоков.