Министерството на отбраната отговори на съмненията на вицепрезидента Илияна Йотова какво точно е обещавало като въоръжение на Украйна правителството. 

"Тревожно е, че президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната помощ за Украйна и така подхранва кампанията по дезинформация, която се води срещу България". Така отговориха на опасенията на Йотова от екипа на Тодор Тагарев в официална позиция на военното ведомство.

"Като подменя информацията за това, което страната ни е готова да предостави като помощ, с това, което Украйна иска от България, вицепрезидентът заблуждава обществеността", категорични са от Министерството на отбраната.

"Министерството на отбраната има пълната подкрепа от правителството за военната помощ за Украйна, определена с решение на Народното събрание", посочват още в прессъобщение от институцията.

От военното министерство подчертават, че подкрепата за Украйна категорично няма да застраши боеспособността на българската армия и възможностите на държавата ни да се защитава.

"България ще предостави боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние. Те са извън нормативите за поддържане на запаси и осигуряване на подготовката на армията", обясняват от МО. Именно такова решение взе парламентът в четвъртък, като разреши да бъдат обновени военновременните запаси. На ВМЗ ще бъдат предоставени тези с вече изтичащ срок на годност, а от завода пък ще ги предадат на украинската страна. 

"Обръщаме внимание, че с днешния си опит да разклати стабилността на редовното правителство, вицепрезидентът насажда страх и разединява, вместо да обединява нацията", обвиняват още Йотова от МО.

По-рано вицепрезидентът заяви, че кабинетът се опитва да скрие нещо от обществото. По думите й различните мнения и позиции на министър председателя и министъра на отбраната от вчера показват това.

"Единият говори за това, че ще дадем всичко на Украйна, с изключение на самолетите, а другият казва, че ние ще дадем това, което можем", допълни вицепрезидентът. Йотова коментира и обиколката на украинския президент Володимир Зеленски, който е получил конкретни отговори за помощ с въоръжение от президента на Франция и от канцлера на Германия, докато от България не стана ясно публично какво точно му е обещано. 

"От България той не получи конкретен отговор, или ако е получил, това остана скрито за българската общественост", коментира Йотова.