Критиките към президента и този огън срещу президентската институция целят да отменят вниманието на българската общественост към това какво е поело българското правителство като ангажимент към президента Зеленски по време на срещата, която беше закрита за медиите, коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

На изявленията в президентската институция медиите бяха поканени, докато при закрити врати се проведоха срещите с изпълнителната власт, уточни тя. По думите й различните мнения и позиции на министър председателя и министъра на отбраната от вчера показват, че определено има желание да се скрие нещо от българската общественост.

"Единият говори за това, че ще дадем всичко на Украйна, с изключение на самолетите, а другият казва, че ние ще дадем това, което можем", допълни вицепрезидентът. Според нея вчера министър председателят е бил в ситуация да тълкува думите на собствения си министър, което оставя усещането, че има нещо скрито.

Илияна Йотова даде пример, че през месец май президентът Зеленски е бил на подобна обиколка в Западна Европа - Италия, Германия и Франция. 

"Има нешо, което ме притеснява много. Защото в средата на май президентът Зеленски бе на подобна обиколка в страните от Западна Европа. Там много конкретно бяха поставени неговите искания и много конкретно г-н Зеленски получи отговор от президента Макрон, от г-н Шолц. Той поиска да му се помогне с въоръжаване, и получи конкретни отговори от тези страни какво точно ще получи. От България той не получи конкретен отговор, или ако е получил, това остана скрито за българската общественост", подчерта Йотова.

Тя определи като сериозен сигнала, дошъл вчера от САЩ, затова, че засега Украйна не може да получи членство в НАТО в близка перспектива заради войната.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази опасение, че падането на правителството на Нидерландия - новина от късните часове вчера, може да отложи, заради вътрешнополитическите противоречия там, решението на страната да даде зелена светлина за членството на България в Шенген.

Вицепрезидентът прогнозира пред журналисти още, че определянето на бъдещия управител на Българската народна банка ще бъде още една "ябълка на раздора" в управляващата коалиция. Според Йотова този избор е много важен, защото България трябва окончателно да завърши своето пълноправно членство в ЕС с приемането ни в еврозоната и шенгенското пространство.

Йотова коментира и казуса с референдума, свързан с въвеждането на еврото. Според нея тълкуванието на конституционалистите е, че вчера в Народното събрание не е гласувано срещу провеждането на референдума, защото председателстващият заседанието не е подложил на гласуване решението на комисията от предния ден, с което тя отхвърля предложението за референдум, внесен от една от парламентарните групи. "Няма да коментирам защо и как се е получило, може да е продиктувано от емоция, от незнание или недостатъчно опит при някои народни представители", каза вицепрезидентът и добави, че най-вероятно ще има опит точката отново да влезе в пленарната зала. Тя подчерта, че това е една оценка за работата на парламента.

Вицепрезидентът е във великотърновското село Балван, където беше гост на празника на баницата.