Пленарната зала отхвърли законопроекта на "Възраждане" за нулева ставка на ДДС върху храните от малката потребителска кошница, лекарствата и цените на енергоносителите - ел.енергия, газ и парно.

Вносителите посочват в мотивите си, че 10 държави в Европейския съюз са го направили в една или друга степен - или са премахнали ДДС за стоки от първа необходимост, или са го намалили драстично, до 5%.

Срещу предложенията на "Възраждане" гласуваха партиите от мнозинството, но пък ги подкрепиха депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Основната теза на управляващите срещу отпадането на ДДС за храни и консумативи от първа необходимост беше, че това е популизъм, а предложенията са неизпълними.

"Икономиката издъхва, а нямате решения. До този момент бизнесът плаща над 500 лв. ток", заяви Цончо Ганев от "Възраждане" в аргументация на исканията. Той констатира още, че хранилището в Чирен е празно, а трябваше да бъде нагнетено с газ още в началото на април.

"Ако една прослойка от българското население може да си позволи да търпи, огромна част от народа не може, кризите се задълбават. Има хора, които в края на месеца са пред избора дали да си платят тока, или лекарствата", констатира депутатът.

Ганев заяви още, че парламентът се занимава с маловажни неща, не се приема нито един закон, внесен от опозицията, а на заседанията на парламентарните комисии депутатите са заети само с изслушване на чиновници. Правителството не е взело още никакви решения за овладяване на инфлационните последствия. Коалиционният съвет само се събира, заседава и анализира, упрекна депутатът от "Възраждане".

Думите му провокираха Искрен Митев от "Продължаваме промяната" да излезе на трибуната. Той отхвърли обвиненията и обяви, че в петък ще е срещата на коалицията за решението какви антиинфлационни мерки ще се вземат.

"Вашето предложение е просто неизпълнимо, недобро и популистко", обърна се той към "Възраждане" по повод промените в закона за отпадане на ДДС.

В дискусията се включи и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

"Не допускайте повече от трибуната по такъв закон да има обща политическа пропаганда на "Възраждане", обърна се той към председателя на НС Никола Минчев. "Необходимо е да напомните на народните представители за разделението на властите у нас", добави още той.

Преди това колегата му от ИТН Пламен Абровски за пореден път поиска да бъде извикан в пленарната зала финансовият министър или негов заместник, след като се обсъжда темата за косвения данък, 

Снимка: БТА

"защото ДДС е основният данък, който пълни хазната". Това не се случи, а пленарната зала отхвърли законопроекта още на първо четене.

След отхвърлянето на законопроекта им от "Възраждане" дадоха брифинг в кулоарите на НС, като се възмутиха, че искането им за отпадане на ДДС-то за важни групи стоки и услуги е било отхвърлено само за няколко минути. От партията изразиха съжаление и припомниха, че България е най-бедната страна в ЕС, по данни на Евростат.

"Огромно е нашето съжаление за това нещо, затова ние смятаме, че трябва да се работи за подобряване на икономическото състояние, но с това правителство няма как да стане", каза Цончо Ганев.

"Ето защо това правителство трябва да подаде оставка и да бъдат свикани предсрочни избори", отново призоваха за оставка на властта от "Възраждане".