Правителството на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис е изправено пред вот на недоверие днес заради начина на справяне с влаковата катастрофа от миналата година, при която загинаха 57 души, след като тази седмица се появиха съобщения в медиите за манипулирани доказателства, предаде Ройтерс.

Искането за сваляне на парламентарното доверие от правителството внесе лидерът на опозиционното лявоцентристко движение ПАСОК-Движение за промяна Никос Андрулакис по повод публикация на неделното издание на в. "Вима", в която се твърди, че записът на разговора между началника на движението на гара Лариса и машинист малко преди железопътната катастрофа в прохода Темпе на 28 февруари миналата година е бил манипулиран.

Правителството отрече обвиненията и се очаква да оцелее при вота на недоверие, тъй като партията има мнозинство в парламента, отбелязва Ройтерс. Но предложението подчерта колко много хора все още са ядосани от бедствието, което разкри как десетилетия пренебрегване и лошо управление са застрашили безопасността на железниците. Експертите казват, че малко се е променило в посока към подобряване на стандартите оттогава, посочва агенцията.

"Като всеки гръцки гражданин, и ние искаме да знаем истината", каза ръководителят на лявоцентристката партия ПАСОК Никос Андрулакис пред парламента вчера.

Води се съдебно следствие, което се очаква да приключи през следващите месеци. Властите повдигнаха обвинения срещу десетки хора за катастрофата, включително срещу началник на гара, който е в ареста в очакване на съдебен процес.

Като основна причина за челния сблъсък между пътнически и товарен влак разследването и специалната парламентарна анкетна комисия посочиха грешка на ръководителя на движението на гара Лариса, който е позволил на двата влака да преминат едновременно по единичната линия.

Разследващите, наети от роднини на жертвите, също твърдят, че бързото премахване на изгорелите вагони от мястото на катастрофата и полагането на чакъл може да са унищожили доказателства. Гърция не разполагаше с функциониращ национален орган за разследване на подобни инциденти към момента на катастрофата, отбелязва Ройтерс.

Роднините на жертвите започнаха петиция за промяна на вековни правила, които защитават политиците от съдебно преследване. Досега те са събрали над 1,3 милиона подписа.

Партията "Нова демокрация" на Мицотакис, която води в проучванията на общественото мнение, казва, че опозицията използва случая, за да се облагодетелства политически. Министърът на правосъдието Йоргос Флоридис определи обвиненията като "кампания от лъжи и измами".

Вотът на недоверие е подкрепен от още три леви опозиционни сили - най-голямата СИРИЗА, "Нова левица" и "Курс на свободата". Десноцентристката "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис разполага с комфортно мнозинство от 158 места в 300-членния парламент, отбелязва АП.