За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия, заяви митрополит Гавриил пред БНР.

"Ако бъде дадено името Охридска архиепископия на Македонската църква, това за нас ще е много лошо. Това би ни лишило от огромна част от нашата църковна история и от нашата правосубектност", посочи той.

Митрополит Гавриил уточни, че все още не е получено решението на Вселенската патриаршия.

"Решението на Вселенската патриаршия трябва да бъде много точно преведено, за да знаем какво е казано, но ясно е, че вселенският патриарх възстановява евхаристическото общение с охридския архиепископ и народа, тоест признава каноничния статут на Македонската православна църква. Иначе в самото решение никъде точно не е определено името й, но се споменава като Охридска църква. Трябва да се види как ще реагира и Сръбската църква, защото на нея пък е възложено уреждането на административните въпроси. Трябва да видим и тя какво ще реши", обясни владиката.

Ловчанският митрополит Гавриил даде информация и за здравословното състояние на патриарх Неофит.

"Патриархът е добре след операцията. Добре се чувства. Сигурно няма да остане много време в болницата и ще бъде изписан. Надяваме се, че скоро време ще можем пак да общуваме с него и да идва на заседания. Разбрах, че се очаква другата седмица да бъде изписан", обясни Неофит.

На 9 май Вселенската патриаршия призна канонично православната църква на РСМ под името Охридска. Решението вече предизвика реакция. Руската православна църква вече излезе със становище, че признава само каноничните права на Сръбската православна църква в Северна Македония. Сега Сръбската църква може да каже, че приема премахването на схизмата, но не иска да е автокефална, а да е автономна, в тяхната орбита.

Според историка проф. Пламен Павлов Българската православна църква има основание да поиска тя да стане отново "църква майка" на Охридска архиепископия. По думите му Охридската архиепископия, каквато в момента узаконява цариградският патриарх, е наречена във всички документи Охридска архиепископия на цяла България. Нейните архиепископи се подписват като български архиепископи. По думите му Вартоломей много добре знае това, но не вижда да го признава.