Станахме очевидци на факт на незабавно образуване на досъдебно производство от нашата прокуратура. Нямам честта да познавам автора на сигнала срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Чета, че става дума за Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец и в този сигнал се оплаква директно до главния прокурор. Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, като обясни, че материалите за образуваното досъдебно производство срещу финансовия министър са били донесени до входа на министерството от неизвестно лице.

По думите на Рашков фактите, които се съобщават в сигнала на Георги Самуилов, се отнасят за дати от този месец, като последните факти са от 13-и и 14-и март.

"Защо до главния прокурор аз не мога да кажа, но можем да предположим, че очевидно става въпрос за близки отношения между този бизнесмен и главния прокурор Иван Гешев. Можем да предположим, че този бизнесмен е тясно свързан с ГЕРБ, има такива данни, ако греша - съм готов да се извиня. В същото време от октомври месец м.г., 3-4 месечен труд на полицейските органи във връзка с автомагистрала "Хемус", изпратени на Софийската градска прокуратура, до ден днешен вече 6 месеца не е известно на нашето общество каква е реакцията на прокуратурата - какво е нейното решение, намерила ли е основания да образува досъдебно производство, това е тайна, която се пази много строго", допълни Бойко Рашков.

Според него, в случая с Асен Василев сме станали свидетели на "незабавно образуване на досъдебно производство". По думите на Рашков в сигнала не се съдържат никакви данни за извършено престъпление, от когото и да е.

"Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев. Но този материал не дава никакво подобно основание да се прави извод. Ако някой е направил този извод, аз смятам, че е злоупотребил със своите правомощия да постави началото на наказателен процес", категоричен е силовият министър.

Бойко Рашков подчерта, че е крайно време на председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер да му се кажат "няколко неща за лидера на ГЕРБ".

"ГЕРБ обича да иска съдействие отвън, желае да ѝ се помага много на нея, включително и от Манфред Вебер, крайно време е да му кажем няколко неща за лидера на ГЕРБ. Напуснал е МВР г-н инженер Бойко Методиев Борисов, защото не е пожелал да се деполитизира. Тоест да си остави партийния билет, с който удостоверява, че е бил член на Българската комунистическа партия. Борисов е бил на работа в МВР до 1990 г., поискал е да напусне, за да може да си остане член на БКП. В което не трябва да се вижда нищо лошо, всеки има право да има съответни политически убеждения", посочи силовият министър и допълни:

"Но казвам това, защото чувам как този човек се обръща към някой - кой бил комунист, кой бил друг. Нека не се прави на повече светец, отколкото е, защото прекаленият светец и Богу не е драг".

Вътрешният министър посочи, че сме станали очевидци на полуграмотни изказвания от някой прокурори, че не било възможно бизнесменът Васил Божков да бъде разпитан по казуса с лидера на ГЕРБ.

"Божков не трябва да прави абсолютно нищо. Може да си стои където иска. Нашият закон, НПК съдържа правна възможност той да бъде разпитан като свидетел, по друго производство, чрез видеоконферентна връзка", обясни той.

Вътрешният министър отново изтъкна, че разследващите са събрали за 2-3 месеца работа около 470 страници материали за дейността на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова.

"Когато бе достигнат този обем трябваше да се предприемат други действия, за да се постави началото на наказателен процес. У нас това начало може да се постави по два начина - или да се изпратят материалите на прокуратурата, или съответните органи, които имат компетенции, да предприемат неотложни действия по разследването. С това законът счита, че е поставено началото на досъдебното производство. В конкретния случай е имало такава възможност и тя бе използвана. Част от материалите са от Гражданско сдружение"Боец", от Васил Божков, който дава сведения, че е бил рекетиран от Борисов и Горанов. Там е гравитирала и Арнаудова. А чрез Менда Стоянова и групата на ГЕРБ в Народното събрание са предприемани действия по изменение и допълнение на Закона на хазарта, така че да бъде облагодетелстван Божков. И накрая този доклад на АДФИ, която констатира в десетки страници, че за 5 години - от 2014 до 2019 г., са останали несъбрани в хазната близо 560 милиона лева. Ето ги тези три източника на информация, които са послужили на нашите разследващи да поставят началото на досъдебното производство", заключи вътрешният министър.