Съединените щати искат да изтласкат Русия от всички сфери на живота в България. Тази цел обаче е утопична. Това заяви в интервю за РИА Новости посланикът на Москва в София Елеонора Митрофанова. 

Като пример за желанието на САЩ да се справят с влиянието на Русия в България, Митрофанова посочи изгонването на редица руски дипломати от София. Според нея обаче тази цел е непостижима, защото няма как да бъдат зачеркнати общата история и духовната близост, които свързват народите на България и Русия.

Руската посланичка изразява надежда, че дипломатическата криза между Москва и София вече е затворена страница.

Елеонора Митрофанова определи ситуацията в България като сериозна политическа криза, доколкото след два тура парламентарни избори не беше сформирано правителство. Тя подчерта, че е невъзможно отсега да се каже дали след вота през ноември ще има правителство в България.

Според нея завеждането на дело срещу шефа на българското движение "Русофили" Николай Малинов показвало, че София следва антируски курс. Дипломат №1 на Москва в българската столица припомни, че през 2019-2020 г. от страната ни са депортирани девет руски дипломати.

Митрофанова каза още, че това не била съвсем "самостоятелна" акция на България: "Кой от "големите братя" стои зад тези депортирания? Това са, разбира се, американците, които видимо са си поставили за цел да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен, е доста утопична цел, доколкото с България ни свързват такива мощни пластове от историята, духовна близост, което не може да бъде зачеркнато или променено".

В подкрепа на думите си тя изброи моментите от историята, които свързват двете страни: "Това, разбира се, е православие и кирилица, това е руско-турската война и освобождението на България от турското иго. Трябва да кажа, че българите са много чувствителни към спомена за тази война. В България има 670 паметника на героите от руско-турската война. Булеварди и улици на градовете са кръстени на героите, руските герои от тази война. Въпреки всички опити за пренаписване на историята, въпреки настоящата евроатлантическа ориентация на страната."

Руският посланик не смята, че съществува вероятност за отказа на България от ползването на руски газ, доколкото "стабилните дългосрочни договори са от голямо значение" на фона на растящите цени на ценната суровина, а втечненият газ е много по-скъп.

Митрофанова припомни, че през юли бяха възобновени редовните полети между Русия и България и прогнозира, че ще бъда разрешени и чартърните при засилен интерес към страната ни като туристическа дестинация.

От думите на посланичката става ясно, че Москва е готова да работи с всяко следващо българско правителство, защото съществуват много области, в които сътрудничеството може да бъде полезно и взаимноизгодно.