Руският посланик в България Елеонора Митрофанова с първи коментар по повод разгорелия се скандал да бъде ли поканена на откриването на 48-то Народно събрание и в крайна сметка взетото под давлението на ЕС решение тя да не присъства на него.

Агенция ТАСС публикува в своя Телеграм-канал интервю с Митрофанова по темата:

"Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пожела на депутатите от 48-ото Народно събрание успех във всички области на работата им.

Дипломатът коментира и споровете на български политици за поканата й за първата среща:

"Имаше обща резолюция на Европейския парламент с препоръка руските посланици да се изолират максимално от официални политически контакти. Но това е препоръка и затова всяка страна има право да вземе самостоятелно решение по тези въпроси. България, от моя гледна точка, надхвърли плана, като повдигна темата в пресата да се покани ли Митрофанова за първото заседание на парламента или не - цяла история, която много напомня на водевил", каза тя.

И добави: "Гледането на това беше много интересно, въпреки че беше достатъчно за българското външно министерство просто да препоръча на парламента да не изпраща покани, защото дипломатите винаги идват само с покана. Това вероятно се дължи на желанието да се отклони общественото внимание от трудната, ако не и критична политическа и икономическа ситуация в България. През последните седмици не се чу нищо за дебата за приоритетите в работата на новия парламент, не видяхме публично търсене на допирни точки между партиите, всичко се говори някъде под килима, но се говори за посланиците на Русия и Беларус".

Говорейки за двустранните контакти, Митрофанова обърна внимание на почти пълното им блокиране: "Мисля, че в двустранните отношения през следващите месеци не ни очаква нищо, отношенията, както и в други европейски страни, са блокирани. За съжаление положителните отношения, натрупани в продължение на много години, са замразени, надявам се не заровени."

"На икономическо ниво ситуацията е по-положителна, Русия остава на второ място сред търговските партньори на България, до голяма степен поради повишаването на цените на петрола и газа, но можем да говорим за определени тенденции. Не виждам големи и светли перспективи, но оставаме оптимисти", подчерта дипломатът.