Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни пред журналисти в Народното събрание какви начини се търсят, за да бъдат набавени недостигащите 230 млн. лв. в бюджета на ведомството за следващата година, съобщи БТА.

До тази мярка може да се стигне, след като за следващата година Министерството на финансите отпуска по-малко пари от обещаните от правителството общо 570 млн. лв. за отрасъла под формата на субсидии, национални доплащания за обработване на ниви, отглеждане на добитък и на тютюн, както и за възстановяване на акциза върху използваните в селското стопанство горива. Тази сума бе разписана в специално споразумение между Найденов и браншовите организации в сектора, което трябваше да даде финансовата рамка за 2012 г., за да могат да си направят сметката фермерите.

Един от възможните варианти е продажба на активи от държавния поземлен фонд. По думите на Найденов в момента имало голямо търсене на земеделски земи.
"Продължаваме да обсъждаме начини заедно с представители на браншовите организации, но, ако не се намери друг резерв - това е един от вариантите дупката в бюджета на министерството да бъде запълнена", обясни той.

Вестник "Сега" пише, че на пазара ще се предложат 1 млн. дка ниви, а целият държавен поземлен фонд е 2.2 милиона декара. От тях 100 000 дка трябва бързо да бъдат разпродадени чрез търгове, а останалите 900 000 дка - дадени за години напред под аренда. Поставено е изискването плащането на наема да става авансово за целия срок от 5 или 10 години.
По закон държавна земя може да се купува само срещу компенсаторни бонове на търгове, които протичат с месеци, допълва "Дневник".

Министърът се аргументира, че е поет ангажимент към бранша и той трябва да бъде  изпълнен.
"Проблемът е в споразумението, което имаме с асоциацията на зърнопроизводителите, на животновъдите, защото с орязания за 2012 г. бюджет не можем да го изпълним. Днес разговарях с премиера Борисов, имам среща и с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, търсят се възможности", увери Найденов.
Той припомни, че този въпрос е бил актуален и в началото на мандата на правителството, когато са се обсъждали антикризисните мерки. Продажбата на земя е именно такава мярка.

Националният съюз на земеделските кооперации в България и Българската асоциация на фермерите посрещат с недоумение и възмущение факта, че Министерският съвет в заложил 230 млн. лв. по-малко от договорената финансова рамка за сектор "Земеделие". Това се посочва в декларация на двете организации. Създава се впечатление, че подписването на споразумението е било пропаганден предизборен ход на управляващите. Вместо да растат, тези средства ежегодно намаляват.
За 2008 г. те бяха 9,26 лв./дка, за 2009 г. - 7,55 лв. дка, за 2010 г. - 10 лв., но без да се възстановява акцизът за горивата, което е реално национално доплащане от 6 лв./дка. При сегашния проектобюджет вероятно този размер ще клони към нула, отбелязват от организациите, оплакват се земеделците.

Земеделските организации подготвят протести заради орязаните пари, съобщи председателят на Асоциацията на фермерите Стефчо Стефанов, цитиран от БНР.