Росен Плевнелиев заяви в Пловдив, че все още е много рано да посочи имената на премиера и министрите в служебното правителство, предаде БНР.

"Хората, които ще излъча, ще бъдат демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват и готови по приоритетите и задачите пред служебното правителство да постигнат прогрес и резултати за нацията",
обясни той, цитиран от "Фокус".

Държавният глава допълни, че той и екипът му в момента работят усилено върху приоритетите на кабинета, защото "има много кризи, решаването на които не търпи отлагане".

Президентът подчерта, че целите и приоритетите, които ще следва в работата си служебният кабинет, ще оповести на 5 август, ако партиите спазят обещанието си, след конституционно предвидните срокове, е възможно да се състави правителство и да се разпусне парламентът. (Вестник "24 часа" съобщава, като се позовава на източник от "Позитано" 20, че правителството ще подаде оставка в четвъртък, 24 юли.)

"Освен основната задача - подготовка на предсрочните парламентарни избори, служебното правителство ще следва промяна на подхода в енергетиката", каза Плевнелиев.

Според него има нужда от промяна на подхода в дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане.
Служебното правителство ще подготви реформите в тях.

"Имаме нужда да се обърнем към EК, да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и имаме нужда да ускорим в последните месеци европейските фондове", каза още държавният глава.

Той добави, че служебното правителство може да преговаря с Брюксел и дори да финализира Споразумението за партньорство с Европейската комисия за 2014 - 2020 г.

Запитан дали България ще подкрепи нови санкции срещу Русия, Росен Плевнелиев подчерта, че Европа трябва да бъде единна в този исторически момент. Според него това, което се случва в Украйна "няма аналог в модерната история".

"Виждаме агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокацията си срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна. Не бих нарекъл хората в Донбас и Донецк опълченци - това са сепаратисти, хора, които използват, със съжаление бих казал, и терористични методи срещу мирно население", коментира още държавният глава, цитиран от БТА.

Той и кметът на Пловдив Иван Тотев откриха обновения Римски стадион.