В съобщението се добавя, че правителството на България винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона.

В българското общество също се е наложила свобода на словото, гарантирана и с Конституцията, допълват от правителствената пресслужба.

По-рано през деня от партията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ, която е коалиционен партньор в управлението, излязоха с декларация до Министерство на външните работи, Европейския парламент, Федералното правителство на Германия и Коалиция Алианс 90/Зелената партия срещу немския евродепутат Ска Келер.

В декларацията, озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер", от НФСБ протестираха остро срещу участието на Келер във вчерашния протест в София срещу строежа на втори лифт в Пирин.

От НФСБ се обявиха остро и срещу позицията й за оставка на български министър, отмяна на решение на суверенно българско правителство и преразглеждане на проекта за магистрала в Кресненското дефиле. От Националния изпълнителен комитет на ПП "Национален Фронт за Спасение на България" дори поискаха от външно министерство да "обяви Франческа Келер за персона нон-грата и да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле".

Тези думи са шокиращи и неподходящи за един вицепремиер. Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала нищо подобно, нито в рамките на Европейския съюз, нито извън границите му". С тези думи евродепутатът Ска Клер коментира декларацията по свой адрес от Националния фонд за спасение на България с лидер вицепремиера Валери Симеонов.

"При демокрацията е важно да уважаваш критичните мнения. Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е изнервен заради надигащите се срещу правителството граждани, които се борят за правата си, за законността и опазването на българската природа," се казва в изявление на депутата от Европейския парламент.