Това е втората смяна в правителството след оставката през март на бившия вътрешен министър Веселин Вучков заради несъгласие с кадровите въпроси в службите.

Гласуваха общо 209 депутати, от които „за” - 126, „против” - 66,  и 17  „въздържал се”.

Екатерина Захариева получи подкрепата на ГЕРБ, АБВ и части от групите на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и независими депутати.

БСП, ДПС и седем от "Атака" гласуваха "против". Против гласуваха и Атанас Атанасов от РБ и двама независими.

С "въздържал се" гласуваха 6 депутати от Реформаторския блок, 7 от Патриотичния фронт и 4 от "Български демократичен център" (БДЦ).

Според президента Росен Плевнелиев номинацията на Захариева, която бе представена в МС в сряда от премиера Бойко Борисов, е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие.

В началото на днешното заседание председателят на парламента Цецка Цачева допусна лапсус и прекръсти номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева на Екатерина Михайлова.

Грешката на езика беше допусната, когато Цачева помоли колегите си да гласуват допускане на Екатерина Захариева в пленарната зала за гласуването на номинацията й. Цялата зала избухна в смях, а Цачева също се развесели и каза:

"Много е приятно цялата зала да се весели на мой гръб".

Кандидатурата на Екатерина Захариева пък бе представена пред депутатите от вицепремиера Меглена Кунева. Тя обясни, че министър-председателят Бойко Борисов отсъства от пленарната зала, тъй като е на "извънредно важен Европейски съвет" в Брюксел.

Самата Екатерина Захариева заяви, че си дава ясна сметка за отговорността, която поема и допълни, че ако бъде избрана, че няма да влиза в политически задкулисни договорки.

"Без усилията на всички нас, при 25 години правене на реформи и все по-ниско доверие в съдебната власт, няма как хората днес да не очакват резултати веднага. Които няма как аз да обещая. Моят подход е да работя за реализирането на добрите идеи за промяна в съдебната власт. Ще търся подкрепа от всички политически сили, независимо от това дали днес те ще ме подкрепят или не. Аз считам, че в момента по-важното е да не се губи време", допълни тя.

Веднага след вота, Екатерина Захариева положи клетва.

Дебатите

Близо два часа продължиха дебатите по кандидатурата на Захариева в пленарната зала.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че не трябва да се увеличава градусът на напрежението, а да се даде кредит на доверие на Екатерина Захариева, защото тя притежава необходимия административен капацитет. По думите му, днешната подкрепа за кандидатурата ѝ, направена от министър-председателя Бойко Борисов, ще означава стабилност за правителството.

"Всяко едно управление има и своите недостатъци. Но днешното правителство успя в рамките на тази година да събере повече от 2 млрд. приходи повече. Това е най-доброто управление, което може да има България, и то е без алтернатива. Това е правилното правителство", категоричен бе Цветанов.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието, както и нямат човек, на когото да възложат провеждането на реформата. По думите му ГЕРБ ще може да разчита на доверието на ДСБ, ако и когато влезе в "истинска битка". По думите на Кънев, в правосъдното министерство досега е имало само един реформатор и това е бил Христо Иванов.

"Назначаването на двукратен служебен вицепремиер е знак за приближаващи предсрочни избори. Няма решение на тежката институционална криза, защото в България няма стабилност и реформи. Държавата ще рухне. Публичните финанси и икономиката ще рухнат под тежестта на огромна администрация. И това не е обвинение към една партия, а към всички управлявали и управляващи партии", заяви Кънев.

Колегата му Петър Славов пък каза, че той и останалите депутати от РБ ще гласуват по съвест, тъй като няма единно решение за вота.

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви от парламентарната трибуна, че ПГ на "БСП Лява България" няма да подкрепят кандидатурата на Захариева, защото след нея "всичко ще си остане по старому" – без разбиране за необходимите законодателни промени, които да доведат до едно по-справедливо правосъдие.

"Заявяваме много ясно - правителството на Борисов няма виждане и разбиране за политиката в този сектор. Никой от управляващото мнозинство не иска да дискутира как от тук насетне ще се развива политиката на правителството в правосъдната област", аргументира се Миков.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че има обективна необходимост от предсрочни парламентарни избори. "Не, за да спре реформата, а точно обратното", каза той.

Колегата му Четин Казак допълни че партията няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева. Той коментира, че ДПС очаква от новия правосъден министър да заложи на диалогичността, на търсенето на широко съгласие и най-вече ангажираност на всички заинтересовани страни в съдебната система. Също така, по думите на Казак, новият министър трябва да предложи пакет от реформи, които да убедят ДПС, че след тяхното приемане, нещата в съдебната система ще се променят към по-добро.

Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева каза, че кандидатурата на Захариева разкрива фаталния дефицит на държавничество на този, който я номинира.

"Номинацията на Екатерина Захариева е подигравка с гилдията на българските магистрати, сред които има много достойни хора, които заслужават да заемат този пост. С нея обаче в изпълнителната власт триумфално влиза президентът Росен Плевнелиев и един олигархичен кръг. Това е задкулисно овладяване на властови позиции", категорична бе Ташева.

Независимият депутат Георги Кадиев заяви, че днес не се гласува кандидатурата на Екатерина Захариева, а вот на доверие или недоверие на кабинета. Тъй като Кадиев влезе в спор по друга тема със земеделския министър Десислава Танева, а поиска процедура по начина на водене, председателят на Народното събрание Цецка Цачева му отне думата и го отстрани от пленарното заседание.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За избора на Екатерина Захариева