В телевизионно интервю служебният министър на културата Велислав Минеков поиска ГЕРБ да освободи помещенията на централата си заради неплатени наеми.

По думите му партията трябва да напусне два етажа от сграда, принадлежаща на Националния дворец на културата.

ГЕРБ обвиниха в лъжа и политическа репресия служебния министър. И отговарят, че са плащали изрядно наема си до февруари 2021 година, като централата им е предоставена за ползване по Закона за политическите партии.

След тази дата партията не дължала наем, обясниха още от ГЕРБ.

Минеков гони ГЕРБ от НДК

"Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот",  заяви служебният министър на културата в кабинета "Янев 2" - Велислав Минеков тази сутрин пред bTV.

По думите му преди години партията на Бойко Борисов е "превзела със сила" два етажа от сградата.

"НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като "отпаднала полза" и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни", каза Минеков.

По думите му това не е предизборна атака. Той посочи, че би действал с всяка една друга партия, ако са в същата позиция и допълни: "Искам си наема".

ГЕРБ отговори: Минеков лъже, това е политическа репресия

"Крайно време е служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии", посочват от партията.

Според ГЕРБ Минеков лъже. По думите им партията е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа - София - град по сключен договор.

Допълват, че според Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г., всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност.

"Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия", коментират от ГЕРБ.

Партията отправя и няколко въпроса към президента Румен Радев: "Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си? С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет? Г-н Радев, почтено ли е?"