След над три месеца бойкот, депутатите от БСП ще се върнат в парламента.

Решение за това беше взето на днешното няколкочасово заседание на Националния съвет на левицата, на което по-рано лидерът Корнелия Нинова обяви, че поема отговорностт за загубата на евроизборите и подава оставка. Именно тя беше твърдо против социалистите да се връщат в Народното събрание, което напуснаха на 17 февруари. След като обаче това беше отчетено като една от причините за провала на БСП на вота, именно тя внесе предложение за връщане на депутатите на работните им места.

Предстои обаче да се реши кога точно ще стане това, като решението ще бъде взето от ръковоството и от парламентарната група.

На заседанието късно вечерта беше взето и още едно решение - насроченият по-рано през деня пленум да се пренасрочи от 15 за 16 юни, тъй като съботата е Черешова задушница.

Именно на този форум социалистите трябва да гласуват подадената оставка на Нинова и да задвижат процедурата по избор на нов председател на БСП. За първи път тя ще бъде по новия устав, който регламентира пряк избор на лидер от структурите на партията. Самата Нинова вече заяви, че ще участва в надпреварата.

"Изборът ще бъде съобразен с това БСП да може да се класира пълноценно в кампанията за предстоящите местни избори", обеща тя, като подчерта, че вярва, че партията ще спечели поне тях.