Пленумът на БСП за втори път в рамките на няколко часа се противопостави на Корнелия Нинова. След като първо тя беше принудена да се оттегли от председателския пост, сега с явно гласуване Националният съвет отхвърли предложението й за пряк избор на партийния ръководител.

Сред публично обявените искания на Нинова беше иницииране на процедури за анализ и оценка на работата по общини и областни съвети, както и възможност за избор на нови председатели по места. Това предложение също не мина през ситото на Националния съвет днес.

Нинова подаде оставка, но ще остане на поста си поне до конгреса, тъй като пленумът отказа да избре зам.-председател, който да изпълнява тази длъжност. Оставка днес подаде и шефът на предизборния щаб на БСП за евроизборите Георги Свиленски. Това се случи при представянето на отчета му за участието на БСП в евровота.

"Подадох своята оставка пред Националния съвет, поисках свикване на Конгреса на 15 юни", посочи Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че Конгресът е органът, който я е избрал, и по устав Конгресът е този, който трябва да констатира нейната оставка и да я приеме.

Нинова обясни, че след 15 юни Националният съвет трябва да приеме правилата за пряк избор на председател от цялата партия. "Когато това се случи, възнамерявам заедно с другите кандидати да се явя, скъпи членове и симпатизанти на БСП, пред вас, за вашето доверие отново", заяви тя в изявлението си пред медиите.

До 15 юни аз изпълнявам длъжността председател, когато Конгресът констатира оставката ми и тя стане факт, тогава трябва да предложа някои от заместниците си, който да поеме функциите на председател до избора на нов такъв, посочи Корнелия Нинова. Тя потвърди, че Националният съвет е приел сега да не избира неин заместник, защото било противоуставно.