Социалистическата партия ще продължи да консолидира редиците си и да се модернизира, така че усещането за общност в партията окончателно ще надделее над индивидуалните интереси.

С такова послание се обърна лидерът на левицата Михаил Миков към членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия дни преди новогодишната нощ, съобщиха от пресцентъра на БСП, цитиран от БТА.

Председателят на БСП изразява надежда и увереност, че социалистите ще посрещнат следващата Коледа с повече успехи и ги призовава да не губят вяра в борбата си за повече справедливост и солидарност.

Това беше годината, в която БСП имаше най-лошите си изборни резултати от началото на прехода, признава Миков. Много са причините за това, но е ясно, че те не са само външни.

"Причина за слабите ни резултати е и организационното състояние на партията, и слабата координация между отделни структури, недостатъчно последователната ни политика по някои въпроси, но и липсата на самочувствие и воля за победа у мнозина наши членове", отбелязва той.

"Днес съм убеден, че партията ни е на прав път и резултатите от това ще се реализират скоро", заявява Миков.

Това беше годината, в която дискусията за някои вътрешно-партийни проблеми започна да се изнася извън форумите на партията по начин, при който правото на лично мнение и желанието за изява се превърнаха в самоцел, без да се държи сметка за интереса на партията.

"Сигурен съм, че силата на партията да се справи със собствените си проблеми е по-голяма от индивидуалната гласовитост на този или онзи", посочва председателят на БСП.

Той посочва , че в БСП са имали и други трудни моменти в близо 124-годишната им история и затова знае, че пак ще имат силата да извлекат поуки и да превърнат събитията от тази година във фактори, които мотивират членовете им да дадат на ръководството силата да намери и реализира правилните решения.