След един месец на кметския пост Васил Терзиев написа дълъг пост във Facebook, в който обясни какво е свършено до този момент, обърна се към партиите, както и посочи какво се е случило с коледната украса в София. 

Той беше категоричен, че изборът на председател на Столичния общински съвет не търпи отлагане.

Терзиев обръща още внимание на футболния протест, първия сняг, чистотата на София, големите инфраструктурни проекти.

Ето и пълния текст на публикацията в социалната мрежа:

Един мой месец.

Нидерландия каза "Да" на България в Шенген. Поздравления на правителството. Пример за всички, как една цел, която се преследва неотклонно и се влагат систематични усилия, колкото и да изглежда невъзможна, става възможна за България.

Иначе, 1 месец кризисно управление и ходене в минно поле.

Или както каза един приятел - кръстиха ви в огън и лед.

Размирици, пожари и щети в центъра на София. Изчистени до сутринта.

Първи сняг. Не блокира града, заради добрата подготовка и денонощната работа на екипите. Само в София всички училища, детски градини и ясли посрещнаха децата в понеделник както обикновено. Първи сняг с невиждан досега обем изпочупени дървета. За нощ в София паднаха два пъти повече клони и дървета, отколкото през цялата 2022 г. Получихме и обработихме над 5000 сигнала за периода 26 ноември - 11 декември.

Остава още малко работа за районните администрации в междублоковите пространства в кварталите. В районите, където има необходимост, са осигурени 11 контейнера за зелени отпадъци с капацитет 2 тона. Продължава работата по извозване на клони в кварталите, като от Столичното предприятие за третиране на отпадъците са осигурени допълнително 10 камиона. От 385 подадени точки от Столичния инспекторат са почистени 230 за 2 дни.

За непочистени улици при снеговалежа Столичният инспекторат наложи санкции на фирмите в размер на 204 000 лв.

София заслужава да бъде чиста. Затова стартирах вътрешен одит в Завода за отпадъци. Очаквам заключенията на одита в началото на януари, а паралелно продължаваме работа по оздравителния му план. При първоначалния преглед установихме, че ако не предприемем спешни мерки, е възможно София да се изправи пред криза с боклука. Както и да продължат да се харчат обществени средства не в обществен интерес. Ще оправим и това. Първата стъпка беше смяна на директора, за да може новият да стигне до цялата истина. И най-добрият лекар не лекува без точна диагноза.

Остава седмица до края на общественото обсъждане на план-сметката за чистотата на София. Имахме само седмица, за да спазим сроковете за публикуването й. В залата на СОС ще влезе план-сметка за гласуване, която отговаря на стандарта за истински чист град. Ако няма работещ СОС обаче, рискуваме да чистим града като през 2021 г, с планираните тогава средства, вместо със стандарти, като за през 2024 г. с повече миене на улиците, контрол на дейността на сметопочистващите фирми, поддръжка на зелените площи и др.

Общината няма налични средства за разплащане по големите инфраструктурни проекти - изграждането на канализацията и ремонтните дейности в двете зони в центъра на София, Зона 2 и 4. Европрокуратурата вече води досъдебно производство за нарушения на предишните управляващи по последните два споменати проекта, а моят сигнал за начина на възлагане и други нарушения, в началото на ноември беше присъединен към досъдебното производство на Европейската прокуратура. Ние, вече в ролята на новите стопани в общината, ще съдействаме за изясняване на фактите, защото е важно нарушенията да бъдат разследвани и при тяхното доказване, наказвани.

Но да се върна на липсващите пари - търсят се 72 млн. лв. за разплащане с изпълнителите, за да не загубим 42 млн. лв. Ако не се разплатим общината ще трябва да върне цялото финансираме за около 100 млн., защото е закъсняла с изпълнението на ВиК проекта. А за да не живеем сред разкопани улици с недовършена канализация и (не)наредени павета и недовършени ремонти в центъра на София ще трябва да платим още 56 млн лв. собствени средства. А ако не довършим тази първа фаза на ВиК проекта няма да имаме възможност да кандидатстваме за финансиране за втория етап на стойност 200 млн. лв.

Междувременно над 10 млн. лв. финансови санкции са наложени на общината за проекти на обща стойност 46.7 млн. лв за "нарушения в документацията за обществени поръчки". Ако се питате, кои са тези проекти - това са "ремонта на ремонта на ремонта".

И за финал на тази тема дори и да намерим нужните 72 млн. лв. от други бюджетни пера, не можем да ги използваме без решение на СОС. Намерили сме възможност и за заем, но не можем да поискаме такъв без решение на СОС.

Така че утре всички 61 общински съветника трябва да решат дали ще загубим стотици милиони и ще оставим разкопани улици без канализация и недовършени ремонти в центъра на София.

Подадохме 110 проекта на районните кметове от всичките 24 района на столицата по програмата на Министерство на финансите за финансиране на капиталови програми на общините. Както сме обещали в кампанията - няма наши и ваши райони. Работихме всички заедно.

Намерихме начин да предоставим достъп до записи от протестната футболна нощ, без да нарушаваме закона. Ще го направим, заради убеждението ни, че справедливост без прозрачност няма.

Дървени талпи пред училище в София. Не, не са част от коледната украса на града. "Арт инсталация" на наследено лошо управление, възлагане и строителство е.

Като казах украса - да, тази година украсата в града закъсня. Защо? Защото се оказа, че част от украсата е свалена от стълбовете и други административно озадачаващи открития. Справяме се. За три седмици успяхме да свършим това, за което предишните управници са имали 2 месеца. Следващата година ще е по нов начин - ще включим всички заинтересовани страни в дискусия как София да има своя визия и дух. За да изберем най-доброто за града заедно.

Вече две поредни седмици се срещам с граждани, пожелали да говорят с мен в приемното време на кмета. Няма да пиша за това сега, защото заслужава отделен пост.

На фона на всичко това, общински съвет продължава да няма. В понеделник е следващото заседания и изборът на председател не търпи отлагане.

Преди повече от месец жителите на София казаха: това искаме. Поверяваме града си на тези партии и гласуваме доверие да намерят решение. Хората гласуваха за мен, защото аз обещах нов стандарт на управление, ГЕРБ обещаха опитност, БСП обещаха най-различни неща, но за кратко - социална подкрепа. Всеки нещо обеща.

Който иска, може.

Уважаеми колеги от ГЕРБ,

Опит имате. Не бяхте ли вие тези, които отричаха отрицанието?

Уважаеми колеги от БСП,

Да не позволяваме на разговора за миналото да попречи на работата за бъдещето. Кое ви е по-важно: 1 паметник или 1 млн. живота в София? Искате ли София да е гостоприемна за софиянци, искате ли крайните квартали да не са втора категория, искате ли по-справедливи условия на труд?

Уважаеми колеги от ПП-ДБ (СС), месеци наред показвахме и доказахме, че различните мнения и позиции са богатство и винаги има път напред със съгласие и баланс, защото по-важни са резултатите, които софиянци очакват. Покажете как се прави.

Уважаеми колеги от ИТН, Възраждане и Синя София, не вярвам, че има малки партии, както и не вярвам, че има малки хора.

В понеделник всички общински съветници са длъжни да защитят един единствен интерес - този на софиянци.