Президентът Румен Радев ще представлява България на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която ще се проведе тази вечер в Бърдо, Словения. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки от ЕС ще започне тази вечер с дискусия, посветена на актуални въпроси от дневния ред на Съюза.

В рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани президентът Радев е поканен от европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и от премиера на Словения Янез Янша за обща среща с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Държавният глава е поканен от канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Франция Еманюел Макрон и с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Първата пленарна сесия в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани е посветена на икономическото възстановяване на региона. По-късно е втората пленарна сесия на форума, след което ще бъде дадена пресконференция.

Натиск от Берлин

Ден преди срещата на върха в Бърдо външният миниcтър нa Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния Буяр Ocмaни ce cрeщнa c гeрмaнcкия cи кoлeгa Хaйкo Мaac и c държaвния миниcтър зa Eврoпa Михaeл Рoт в Берлин и обсъдиха темата за преодоляването на различията с България и най-новите вътрешнополитически събития в РСМ.

"Фaкт e, чe Бeрлин e нaй-cилeн зacтъпник зa eврoпeйcкaтa пeрcпeктивa нa Ceвeрнa Мaкeдoния, кaктo и нa цeлия рeгиoн. Имaмe вaжнa cрeщa нa върхa прeд ceбe cи, a пoдкрeпaтa oт пaртньoри кaтo Гeрмaния e нeoбхoдимa нa първo мяcтo зa прeoдoлявaнeтo нa рaзличиятa c Бългaрия и зa дeблoкирaнe нa прoцeca (нa eврoинтeгрaция), кaктo и зa връщaнe нa eврoпeйcкия aвтoритeт в рeгиoнa, кaтo c тoвa ce прoтивoпocтaвим и нa cкeптицизмa вътрe в EC", изтъкнa Ocмaни пред медиите.

Нa cрeщaтa ca били oбcъдeни cлeдвaщитe крaчки и рeфoрми, нeoбхoдими зa дeблoкирaнe нa рaзширявaнeтo нa EC. Вероятно и разговорите на държавния глава с лидерите на Германия и Франция ще бъдат в тази насока.

Няма основание за промяна на българската позиция към РСМ

"Няма основание за промяна на българската позиция към Република Северна Македония, въпреки сериозния натиск, на който ще бъде подложена страната ни от европейските партньори на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Ние отново ще повторим това, че за нас е най-важно да се спазват правата на гражданите в Република Северна Македония с българско самосъзнание. За нас ще бъде много важно резултатите от преброяването, което върви в Република Северна Македония. Стигат до нас много тревожни сигнали. Отново започна разрушаването на паметни плочи. Струва ми се, че и работата на съвместната група между България и Република Северна Македония не може да се похвали кой знае с какви резултати, обещанията да се премахнат определени текстове от учебниците са доникъде", каза още Илияна Йотова.