Спестените пари от субсидиите на партиите остават в държавния бюджет. Това обясни пред журналисти в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод гласуваните по-рано в зала промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които партийните субсидии бяха намалени от 11 лева на 1 лев за спечелен глас.

За какво ще бъдат изхарчени спестените (върнати) пари

Менда Стоянова уточни, че според доклада на комисията, предложението е законът да влезе в сила от 1 юли 2019 г. Това означава, че от държавния бюджет ще бъдат спестени разходи за политическите партии в размер на 14,6 млн. лв, каза тя. По думите й, в закона не е предвидено въпросната икономия да бъде целево използвана. Това означава, че тя остава в държавния бюджет и съгласно изискванията в Закона за публичните финанси отива за намаляване на дефицита, разясни Стоянова. Според нея парите биха могли да бъдат изразходвани с постановление на Министерския съвет в края на годината.

БСП се вглежда в нашите пари, упрекна левицата Менда Стоянова във връзка с предложението неусвоените партийни субсидии до 3 юни 2019 г. да се върнат на държавния бюджет.

Стоянова беше категорична, че "ГЕРБ няма нито една забележка (от Сметната палата) за това, че изразходва незаконосъобразно своите пари". Само че освен законосъобразно използване на парите има разумно използване на парите по стопански начин, от стопани на тези пари, мислейки не само за днешния ден, но и за бъдещето, съобразно тяхната концепция, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

По нейните думи понеже ГЕРБ са разходвали парите си разумно и са спазили закона за политическите партии, който ги задължава да държат парите си в банки, за разлика от някои други, които имат милиони по касите си.

По тази причина сега БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай обича да експроприира парите на другите, каза Стоянова, цитирана от "Фокус". Тя охарактеризира дебата, който колегите ѝ от ляво водят във връзка със субсидиите с думите на героя на Дани Де Вито от филма "Парите на другите": "Има едно нещо, което харесвам повече от парите и това са парите на другите".

Депутатите прекъснаха дебатите и решиха да излязат в почивка, докато юристи и депутати от "Обединени патриоти" съгласуват текстове, с които се предлага да се разреши на юридическите лица да правят дарения на политическите партии. Менда Стоянова обясни, че целта е да има забрана за физически и юридически лица, които имат неизплатени публични задължения, или които са регистрирани в офшорни зони да не могат да даряват пари на партиите.