Според нея обаче е важно, ако това се случи, да се има предвид, че след около три месеца се очаква нов Закон за съдебната власт, в който са заложени нови правила за избор на членове на Съвета, предаде БТА.

Попитана дали всички членове на ВСС трябва да подадат оставки, Кунева отговори, че това е решение на всеки от съдебните кадровици, но на тяхно място тя би се оттеглила, за да запази своята репутация.

По повод критиките на бившия правосъден министър Христо Иванов, че не коментира "най-големия скандал", тя заяви: 

"По повод SMS-скандала аз имам обратен въпрос: какво разбрахте от всички, които се изказаха по въпроса? Може ли да сложите пред скоби онова полезно изречение, което да ни даде възможност да направим смислени следващи стъпки. Аз не обичам да създавам просто шум. Имам своите задачи на вицепремиер и когато оторизиран официално от държавата човек говори, той трябва да дава предложения".

Кунева припомни идеята на Реформаторския блок контактите между магистрати и политици да са публични. За тези разпоредби отново ще поискаме подкрепа в парламента, за да е ясно, че когато се общува със съдебната власт в професионално качество, това не може става неофициално, добави лидерът на ДБГ.

Коментарът на Кунева идва само ден преди оповестяването на годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Очаква се докладът да бъде критичен по отношение на работата на ВСС - най-вече за липсата на воля да разследва твърдения за корупция и търговия с влияние, както и нарушенията на случайното разпределение на дела, показват изтеклите предварително акценти от документа.

Още през миналата седмица България е върнала корекции по черновата на доклада - става дума за корекции на дати, заглавия на закони, каза Кунева. Тя уточни, че няма сигнали от страна на ЕК, че България може да бъде отделена от Румъния.