Турция призова иранския посланик, пред когото настоя иранските медии да престанат да правят връзка между екзекуцията на виден шиитски духовник от Саудитска Арабия и посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Рияд миналата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Остро осъждаме свързването на неотдавнашната визита на президента ни в Саудитска Арабия с извършените в тази страна екзекуции, което се прави от медии, свързани с ирански държавни институции", се казва в изявление на турското външно министерство.

В изявлението се осъждат и пряко отправени към Ердоган обвинения и се казва, че тези публикации целят да му създадат негативен облик в очите на иранците.

"Пред посланика бе подчертано, че нападенията над саудитското посолство и консулство в Техеран и Мешхед са напълно недопустими и неоправдани", се казва още в изявлението.

Ердоган е обвинен още, че не е осъдил екзекуцията на шиитския духовник от Рияд, която предизвика тежка дипломатическа криза между Саудитска Арабия и Иран.

В сряда Ердоган заяви, че екзекуцията на духовника е въпрос от вътрешните дела на Саудитска Арабия, в противовес на турското правителство, което в понеделник изрази съжаление за това решение на саудитските власти, отбелязва АФП.

През последните дни се разрази дипломатическа криза между шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, след като Саудитска Арабия екзекутира в началото на годината 47 души, осъдени за тероризъм, сред които духовника Нимр ан Нимр, опонент на управляващата кралска династия, който настояваше за повече права за шиитското малцинство.

Ал Нимр беше централна фигура в шиитските протести, които избухнаха през 2011 година като част от Арабската пролет.

Повечето от екзекутираните са замесени в серия атентати, извършени от Ал Каида през периода 2003-2006 година, съобщи саудитското министерство на вътрешните работи. 

Миналата седмица Ердоган извърши двудневно официално посещение в Саудитска Арабия, където обсъди с краля Салман ибн Абдул Азиз сирийската криза и двустранното енергийно сътрудничество.

Сомалия и Коморските острови прекъснаха отношенията си с Иран

Сомалия обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Иран заради кризата между Ислямската република и Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес. Сомалийското външно министерство съобщи, че е отзовало своя шарже д'афер от Иран и е наредило на иранските дипломати да напуснат Сомалия до 72 часа.

Коморските острови отзоваха посланика си от Иран в знак на солидарност със Саудитска Арабия, съобщи държавният вестник "Уатуан", цитиран от Франс прес.

Така тези две държави се присъединиха към редица други, които прекратиха дипломатическите си отношения с Иран през тази седмица.