Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в Изборния кодекс. Между двете четения бяха внесени пет законопроекта.

Вчера правната комисия отхвърли създаването на глава в Изборния кодекс, която регламентира избор на Велико народно събрание и въвеждане на смесена система. Единствено ГЕРБ гласува "за", всички останали парламентарни групи не подкрепиха предложението им, които настояха за мажоритарен избор на 200 депутати, а останалите 200 да се избират пропорционално.

Комисията обаче прие предложенията на управляващите за гласуване с машини и бюлетини, в секции над 300 избиратели, като до този момент беше решено в тях вотът да бъде само машинен.

Заради това днес рано сутринта пред новата сграда на Народното събрание беше организиран протсет протест от гражданската организация на Мая Манолова "Изправи се.БГ". гласуването е трябвало да бъде само машинно, а не както е сега и с бюлетини, и с машини.

"Депутатите ще удължат и срока за доставка на машини, но не за да бъдат купени или наети, а за да не могат да бъдат купени или наети, тъй като месец и половина е срокът, който депутатите записват за сертифициране на машините", каза Манолова, цитирана от bTV.

Снимка: БТА

Според нея ще се обезсмисли напълно машинното гласуване, защото за първи път ще се въведе изискването да се броят хартиените отрязъци, които се получават след гласуването с машина:

"Отчитането с машина ще е чрез контролните разписки или разписките от машините, а не чист и ясен протокол, каквато е целта на машинното гласуване. Човешка ръка ще пише протоколите, което дава възможност за манипулация и фалшификация на вота. Променят се и протоколите, за да се заменят следите от фалшифициране на изборите", коментира още Манолова и показа протокол от местните избори в София, които загуби, твърдейки, че резултатите не са честни.

Снимка: БТА

Бившият омбудсман публикува и видео в страницата си във Фейсбук, където написа: "Настояваме за честни избори с машини, без хартия! Без кражбата на вота, подготвена от ГЕРБ с днешните промени в Изборния кодекс".

Междувременно експерти коментираха, че машинното гласуване има добри страни, но и крие рискове.

"В страните в Европа, в които имаше такова гласуване, то отпадна заради директни манипулация на вота", каза проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на "Информационно обслужване".

Той обясни, че при повреда на машината трябват часове да се достави нова.

Бившият член и говорител на ЦИК Цветозар пък каза, че от 6 години не можем да се определим ще гласуваме ли машинно, или с бюлетини. Според него е порочна практика преди всеки вот да се променя Изборният кодекс.