ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" поиска незабавно изслушване на КЕВР в парламента за по-високите цени на водата. Това обяви на брифинг в парламента Мая Манолова, председател на парламентарната група "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Манолова заяви, че внасят и законопроект за промяна на начина, по който се формират цените на ВиК услугите.

Идеята на Манолова има за цел да промени начина на ценообразуване на водата. Искането за изслушване на председателя на КЕВР е заради предложените от ВиК дружествата нови цени на водата за следващите 5 години.

Според разчетите в края на периода в Сливен, например, цената на водата ще е по-висока със 127% в сравнение със сегашната.

"Става дума за намерението на КЕВР да повиши цената на водата средно с 30% от 1 януари 2022 г. След повишаването на цените на парното, топлата вода, тока и природния газ, както и на всички основни хранителни продукти, за домакинствата ще бъде практически невъзможно да плащат и нова, много по-висока цена на водата", каза Манолова, цитирана от bTV. 

По думите ѝ повишаването на цената на водата буквално "ще потопи" българските домакинства.

"Със законопроекта, който внасяме, целим да дадем глътка въздух на българските семейства, за да могат да оцелеят в условията на повишаване на всички цени, които са важни за тях", допълни Мая Манолова.

По думите ѝ след ежегодното повишаване цената на водата във всички области на България нито качеството ѝ се е подобрило, нито качеството на услугата. Не са се намалили и течовете и загубите на вода. Те продължават да са средно с 60%, а някъде стигат и до 80%. Не е решен и проблемът с безводието в стотици населени места, изтъкна Манолова.

"Тоест резултатът от водната реформа е един - плащате повече, а срещу това не получавате нищо по-добро", допълни тя.

В законопроекта си "Изправи се БГ! Ние идваме!" предлагат с една година да бъде отложено приемането на бизнеспланове, респективно повишаването цената на водата за гражданите. Предлагат и техният срок да бъде намален от 5 години на 3 години.

"Не е ясно как КЕВР и ВиК асоциациите са изчислили основните параметри, които влияят на определянето на цената на водата след пет години", уточни Мая Манолова.

Предлага се и по-справедлив механизъм, чрез който да се определи цената на водата за 2022 г., като за база се използва цената за 2021-ва. Трябва да се отчете и изпълнението на различните показатели.