Над 6000 са инсталираните до момента машини за гласуване за изборите за Народно събрание на 27 октомври. Това обяви Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), която заедно с медиите и министъра на електронното управление Валентин Мундров провериха процеса по подготовка за машинния вот в склада на "Сиела Норма".

Матева посочи, че едновременно с това се извършва и проверката от държавните експерти, които са 50 на брой. До момента са проверени повече от две хиляди машини от инсталираните и това ще продължи, докато приключи процесът по инсталиране на машините, заяви Матева.

След като бъдат инсталирани машините, ЦИК ще даде разрешение да бъдат разположени по рампите. Първите машини ще тръгнат утре по обяд за най-далечните места в страната, най-късно ще тръгнат в събота сутринта машините, които са за София, обясни Матева.

Тя припомни, че общо 9353 машини ще се гласува в страната за изборите за Народно събрание. Едновременно с това имаме и 201 машини за частичните местни избори за втори тур, които се произвеждат в три населени места, добави тя.

Снимка: БТА

Матева уточни, че не са предвидени резервни машини за изборите и ако машина, предвидена за конкретна секция по някаква причина не работи, се преустановява машинното гласуване и се преминава към гласуване с хартиени бюлетини. В изборния ден машини не се заменят, посочи тя.

Общо 157 са машините за гласуване в чужбина, каза Матева и добави, че тези машини са инсталирани още миналия петък. Първите 53 са тръгнали още тогава за съответните държави по графика на Министерството на външните работи. От тези 157 машини, 150 са проверени от държавните експерти, а останалите машини са заминали в събота и неделя и вече трябва да се намират в дипломатическите и консулските представителства на страната, каза Матева.

Снимка: БТА

Матева обясни, че машините се проверяват на случаен принцип, а проверката от страна на държавните експерти отнема между 7 и 15 минути.

Снимка: БТА

Министърът на електронното управление Валентин Мундров уточни, че това, което се проверява, е хешкодът на машината - дали е този, който е генериран по време на довереното изграждане. Всеки експерт проверява дали са достатъчно добре затегнати пломбите, посочи той и добави, че това е вторият избор, в които изпълнителната власт е дала толкова много експерти за проверка на машините и този път те са колкото инсталаторите, за да могат да бъдат проверени възможно най-много машини.

СНимка: БТА

Относно казуса с частичните местни избори в два варненски района - "Одесос" и "Приморски", Матева каза, че отговорността е на общинската избирателна комисия. В ЦИК няма спорове, ЦИК е орган по управление на избори, посочи тя. Отговорността за провеждането на частичните местни избори във Варна е на общинската избирателна комисия, категорична бе Матева. Изборният кодекс не предвижда възможност секционната избирателна комисия, назначена от Районната избирателна комисия за провеждане на изборите за Народно събрание да произведе и частичните местни избори, заяви Матева.

Снимка: БТА

ЦИК е приела решенията, Изборният кодекс е ясен, но няма сила, по която да накараме общинската избирателна комисия и районната избирателна комисия да спазват закона и правилата, коментира Матева.

Снимка: БТА