Репортер на вестника е разговарял с Елеонора Съйкова от „Сиела Норма“. Тази фирма в консорциум с мутинационалната „Смарт матик“ от 2014 до 2016 г. осигурява всички машини под наем за експерименталното гласуване с тях.

Големият брой устройства за предсрочните избори през март – 13 000, прави невъзможно превозването им със самолет. Все още нямало сметки колко ще струва транспортът.

Филипините били най-вероятният доставчик тя отговори, че там има 90 000 машини, които са собственост на държавата. В Белгия устройствата били на районите и било трудно да се преговаря с всеки от тях поотделно.

„ЦИК трябва да се произнесе колко ще струва осигуряването на машини за гласуване за всяка секция и дали те ще бъдат нови или взети под наем.“ Това обяви служебният военен министър ген. Стефан Янев, който ръководи подготовката и организацията на изборите.

Обществената поръчка за машини за гласуване ще бъде обявена на 8 февруари, реши ЦИК. Документи за участие ще се приемат до 15 февруари.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев смята,  че няма да има машинно гласуване, ако никой не кандидатства за обществената поръчка.

Няма яснота и кой ще сертифицира машините. От Държавната агенция „Национална сигурност“ поясниха, че няма да са те.