Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще се срещне с лидерите на ПП-ДБ, съобщиха от ГЕРБ. Това се посочва в писмо на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, изпратено до Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев, Настимир Ананиев и Константин Бачийски. Срещата ще се проведе утре, 12 май, от 17:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание.

Десислава Атанасова изразява надежда, че настоящото писмено уведомление ще гарантира присъствието на лидерите на ПП-ДБ.

Няколко часа след съобщението на ГЕРБ представители на ПГ на ПП-ДБ потвърдиха пред БТА, че ще отидат утре на среща с номинираната за премиер Мария Габриел. 

Мария Габриел разговаря днес последователно с представители на ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ" по теми, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да изведе България от политическата криза. Както се изрази зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев бяха обсъждани проблеми, рискове, възможности, политики, вкл. и политически формули, възможни и невъзможни формати.

ПП-ДБ не се отзоваха на поканата на Мария Габриел за среща в 10.00 часа днес. Причината, според прессъобщеинето на ПП-ДБ, е отсъствието от страната на двамата съпредседател на ПП-ДБ Петков и Василев. Предложението на ПП-ДБ е разговорът да се проведе в петък. 

Първоначално от ГЕРБ-СДС казаха, че в страната са достатъчно лидери на ПП-ДБ, за да се проведе среща с Мария Габриел. Очакваме, че при 7 партии и 77 НПО има лидери, които са в България и могат да участват в срещата, която първоначално приеха!", се казва в съобщението от пресцентъра на ГЕРБ, разпространено вчера вечерта.

На това съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков отговори задочно пред медиите днес, че за да бъде срещата съдържателна и достатъчно отговорна, трябва да присъстват лидерите на партиите. Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина, информирали сме ГЕРБ за това и предложихме веднага щом се върнат, от летището да дойдат, за да се проведе истинска и съдържателна среща, каза Денков, цитиран от БТА. И добави, че за това са информирали лично Десислава Атанасова вчера следобед. Това, че държат да направят тази сцена, в която те са от едната страна на масата, другата стои празна, очевидно показва, че за тях не е важно срещата да е съдържателна, а да направят някаква медийна изява, отбеляза Денков.