Кабинетът ще издържи, докато има диалог, разум и механизъм, по който продължават да се взимат решенията, както досега, и от двете коалиции, които подкрепят правителството, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в интервю за предаването "Неделя 150" по Българското национално радио, цитирана от БТА.

Само в рамките на два месеца много важни решения бяха взети от приемане на бюджета, до ясната заявка да работим заедно за приоритети - Шенген, еврозона, План за възстановяване, отбеляза Габриел. По нейните думи атмосферата в кабинета е позитивна и конструктивна. Въпреки различията, е важно да продължаваме да бъдем обединени от общи приоритети, добави тя.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че подкрепата на България за Украйна е цивилизационен избор. По думите ѝ тази позиция трябва да се комуникира още по-активно с българското общество, за да може този избор да бъде ясно разбран. "България е на правилната страна на историята", допълни тя.

Във връзка с публикувани снимки и лични данни на българи, обозначени като врагове на Украйна, в сайта "Миротворец" Мария Габриел заяви, че позицията на страната ни е, че там нямат място български граждани и е недопустимо. Тя добави, че позицията е изразена пред украинските органи и служби от посолството ни в Киев.

По отношение на изказвания на руски представители по отношение на България, включително на посланика на Руската федерация у нас, Габриел заяви, че се реагира във всеки един такъв момент. "Трябва да сме наясно, че сме в изключително сложна обстановка, в която такъв тип изказвания според мен са пореден опит, включително агресивна демонстрация, за зловредно влияние и намеса във вътрешните работи", посочи тя.

На въпрос за това какво трябва да се направи, за да се спре дезинформационната, хибридна война, която води Русия, вицепремиерът каза, че няма решение-чудо, но трябва да има координация на национално ниво. Тя съобщи, че предстои на 12 септември във Финландия България да се присъедини официално към Европейския център за върхови постижения за борба с хибридните атаки. Габриел даде пример, че членството ще позволи да се правят упражнения, симулиращи реални условия, в които може да се види как се контрира дезинформационна кампания и хибридна атака - нещо, което може да бъде много полезно.

Вицепремиерът отново потвърди, че България няма нови условия и няма да задава нови условия към Република Северна Македония за членството й в Европейския съюз. Тя отбеляза, че страната ни следи за постигнатия компромис от юли 2022 г. - да се случат конституционните промени, където ясно да се види отстояване правата на българите, да се спазва Договорът за добросъседство и договорените протоколи. "За нас е много важно да видим, че поетите ангажименти на европейско ниво се изпълняват. Това, което отстоява България, е, че членството в ЕС е свързано с ангажименти и отговорности", добави Габриел.

По темата Шенген тя каза, че трябва да се положат всички усилия и добави, че до октомври те трябва да са най-интензивни, най-динамични и най-конкретни в начина, по който представяме постигнатите резултати. По думите ѝ много ясно трябва да стане на държавите членки, че приемайки България в Шенген, това дава заявка за опазване на външните граници, рисковете, ако страната ни не бъде приета, те са много по-големи.