"Транспортната свързаност е от ключово значение за регионалното сътрудничество, икономическото развитие и привличането на чуждестранни инвестиции. Нужни са съвместни и координирани усилия за изграждането на инфраструктурата на Коридор VIII" - това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която участва в четиристранна министерска среща в Бриндизи.

Срещата е посветена на регионалното сътрудничество и изграждането на "Европейски коридор" VIII. Домакин е Италия, а в нея се включиха вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни и министрите на външните работи на Албания Олта Джачка и на Република Северна Македония Буяр Османи.

"Това е проект от стратегическо значение за България, Италия, Република Северна Македония и Албания, тъй като допринася за процеса на сближаване на Западните Балкани с ЕС и насърчава сътрудничеството между страните от региона и хората", добави още Мария Габриел.

Коридор VIII е важна транспортна мрежа, включваща по протежението си морски и речни пристанища, летища, пътища и железопътни линии. Коридорът свързва българските черноморски пристанища Варна и Бургас с южните италиански пристанища Бари и Бриндизи, като преминава през Албания и Република Северна Македония. 52% от пътната инфраструктура е на българска територия. Целта е да подобри европейската и регионална инфраструктурна свързаност.

Мария Габриел с външните министри на Италия, Албания и Северна Македония Антонио Таяни, Олта Джачка и Буяр Османи

Снимка: МВнР

Министрите подчертаха също важността на инициативата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. Поставен бе и акцент върху съвместни и координирани усилия за справяне с предизвикателствата, свързани с миграцията. Министър Габриел благодари на италианския външен министър Антонио Таяни за силната подкрепа за присъединяването на България към Шенген без повече забавяне.

"Изграждането на Коридор VIII ще насърчи търговията и бизнеса, добросъседството, икономическия растеж и сигурността. Той ще даде нови възможности за младите хора и допринесе за създаването на иновативни хъбове, превръщайки региона в място за развитие на пробивни технологии и предприемачество от ново поколение", заяви още вицепремиерът.

Важен резултат от днешната дискусия бе решението за провеждане на следните срещи между четирите държави - годишна политическа среща, годишен бизнес форум, среща на важните по трасето на проекта градове и редовна дискусия в този формат в рамките на Срещите на върха на НАТО, посочват от пресцентъра на външното ни министерство. 

Мария Габриел и италианския ѝ колега Антонио Таяни

Снимка: МВнР