В Европейската стратегия за университетите водещата инициатива са европейските университетски алианси и това те да придобият статут. Това каза по време на дискусия в Аграрен университет-Пловдив българският еврокомисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Тя се срещна с преподаватели, студенти, иноватори, млади учени и представители на Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food). Тема на дискусията бе "Иновации и образование - изграждането на синергии за по-добри възможности".

В момента европейските университетски алианси са 44, като целта е до 2024 г. те да станат 60. Бюджетът на инициативата за 2021-2027 г. е 1,1 млрд. евро. Зад 44-те алианса се крият 340 университета от 31 държави и 1300 партньори - неправителствени организации, местни власти, предприятия, отбеляза Габриел. По думите й тази година започва етап за това да има възможност да се работи за европейска диплома. Ще се работи за съвместен европейски знак за образователна степен и за статут на европейските алианси. В тази връзка са селектирани 10 пилотни проекта, в които ще участват 90 висши учебни заведения и 190 асоциирани партньора.

Има разлика между регионите и държавите членки по отношение на наука и иновации, коментира еврокомисарят. Целта на Европа е да се направят 100 регионални иновационни долини, които да се свържат и да работят за паневропейска иновационна система. При 70 процента от всички компании в Европа първа трудност, за да се развие бизнесът и да се инвестира в дадено място, е намирането на хора със знания, каза Габриел. Според нея ролята на университетите е да станат движеща сила.

Аграрен университет - Пловдив е партньор в Европейски университетски алианс UNIgreen, одобрен за финансиране от Европейската комисия на 27 юли 2022 г. , припомни ректорът на учебното заведение проф. Христина Янчева. Алиансът е първият в Европа проект за "зелен" европейски университет по агрономически, биотехнологични и природни науки. В него са включени осем партниращи университета. Днес даваме официален старт на залегналите в проекта дейности, в които ще споделяме всички ресурси - научни, материални, образователни, както и прилагане на общи знания, посочи Янчева. В областите образование, научни изследвания, иновации, добри практики и трансфер на знания партньорите целят алиансът да се позиционира като знакова европейска образователна и научно-изследователска институция.

Еврокомисарят Мария Габриел посети и Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив, където участва в среща дискусия с ученици и учители за новите възможности по европейските програми "Еразъм+" и "Европейски корпус на мира".

Снимка: БТА