Лидерът на френската партия "Национален сбор" Марин Льо Пен пристигна на посещение в България по покана на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Делегацията, с която пристигна френският политик в София, се състои от лидери на патриотични партии от Европа и депутати от Европейския парламент.

В момента Льо Пен участва във форум "Движението за Европа на нациите и свободата - нов модел за европейските граждани". Фокус на разговорите са предстоящите догодина избори за Европейски парламент. На президентските избори във Франция през 2017 г. Льо Пен достигна до балотаж, спечелен от Еманюел Макрон.

"Брекзит е пример какво става, ако Европа не гледа сериозно на нещата", заяви Льо Пен по време на съвместната си пресконференция с Марешки в парламента по-рано днес.

"Ще преминем към исторически времена с края на един цикъл - периода на дива глобализация, която се затваря. Всички виждаме връщането на народите, избора на Тръмп срещу глобализма на Обама и дори развитието в Катар, който се бори за своята свобода. Има една тежка и необратима промяна - ние вървим към един изцяло нов свят. Старият свят не може да бъде запазен от европейската бюрокрация", обяви льо Пен, цитирана от "24 часа". Според нея промяната в различните страни не можела да се спре и с парите, които Европа дава.

Тя бе категорична и, че с допускането на мигрантите на Стария континент се цели унищожаване на ценностите на народите.

"Трябва да знаете какво ви очаква, ако не реагирате срещу мигрантската вълна. Във Франция имаме села, които са изцяло мигрантски и гета, които са в големите квартали на градовете", обърна се тя към българите. "Тези, които са се барикадирали в стъклените си сгради в Брюксел си мислят, че всичко може да се купи. Вие няма да ни купите! Вие няма да ни корумпирате! Ние искаме свободно сътрудничество, а не наложено такова", каза още льо Пен.

Тя подчерта, че вместо Европейски съюз трябва да се създаде алианс, в който всяка страна да избира в кой кръг да участва и за да може да се чуват различните култури на континента. "Юнкер е символ на това, което представлява Европейската комисия, а той е в една много лоша форма. Не е лошо, че той е болен , а че разпространява лоши идеи", отсече льо Пен.