Нямаше основен препъни камък за съставяне на правителство в този парламент, заяви той.

Христов коментира пред журналисти в Народното събрание решението на групите на ГЕРБ, РБ и Патриотичен фронт да не сформират кабинет в рамките на 43-я парламент с мандат на реформаторите.

Христов отбеляза, че се е работило много усилено още от петък, но в крайна сметка е имало политики, за които не могли да се разберат.

"Отчете се, че нагласите в обществото наистина са за провеждане на парламентарни избори и да не излезе, че сме се вкопчили в банките си като народни представители или пък министрите в техните бюра, затова се реши, че по-добрият вариант, по-честният вариант е да отидем на избори", коментира той.

По думите на Румен Христов промените в изборните правила били една от основните движещи сили за това да се удължи мандата на този парламент, но не са причината за "взривяване" на взаимоотношенията.

Пред БНР Борислав Великов от РБ каза, че преговарящите не са стигнали до съгласие най-вече по въпроса за пенсиите.

"Не беше включена и точката за възраждане на Северозапада и другите слабо развити райони, но като че ли основното бяха пенсиите", обясни той.

Известно е, че ПФ настоява за увеличение на пенсиите, а РБ не приема мажоритарните избори и държи на антикорупционния закон.