Самарас казал това в отговор на въпрос на кореспондент на Македонската информационна агенция за процеса на разширяване на ЕС, пише скопският в. "Дневник", цитиран "Фокус" и БТА.

Премиерът бил попитан как Република Македония ще напредва към европейска интеграция с оглед на това, че главната пречка е спорът за името с Гърция.

"В Европейския парламент решихме да не започваме преговори със страните, които днес не отговарят на критериите, тъй като с това се поставя под въпрос обективността на разширяването и на целия процес в ЕС. Щом ми поставяте въпроса, искам да добавя, че когато неотстъпчивостта заменя диалога, нещата стават много трудни за решаване", казал Самарас.

По думите му, според Гърция, Скопие е показало голяма неотстъпчивост "и това е лош знак не само за Гърция, но и за целия свят".

След забележка на кореспондента на МИА, че македонският език съществува и е признат от лингвистите, че не е измислен и че този език се говори от членовете на македонското малцинство в Гърция, което гръцката държава не признава, Самарас отговорил на френски, като казал, че езикът е измислен от комунистите.

"Има много неща, които комунистите сами са измислили и не бих искал да говоря за това", заявил премиерът.

Думите му са цитирани днес в много македонски медии.

"Председателят на ЕП Мартин Шулц мълчеше, докато Андонис Самарас обиждаше Македония. Шулц седеше до гръцкия премиер и не показа с нищо, че не е съгласен с тези твърдения", коментира македонското електронно издание МКД.