Ще се запознаем с документите и ще ги изпратим на нашето Министерство на правосъдието, каза Горанов. Според македонската страна Митрова е осъдена правомерно. Горанов подчерта, че от МВнР очакват отговор от македонското външно ведомство на въпросите, поставени на 4 август, когато директорът на дирекция "Европа - I" в МВнР Снежана Найденова покани на разговор временно управляващата посолството на Македония в София Дивна Тричковска. Тогава от МВнР оповестиха настояването за спешна намеса на македонското външно министерство за изясняване на случая и предприемане на необходимите действия, с оглед българската гражданка да бъде освободена от затвора. „Македония е страна, която страда от криза на идентичността", заяви по-рано днес министърът на българите в чужбина Божидар Димитров пред БиТиВи.
Тези, които се декларират като българи, се преследват по всички възможни начини, дебнат се за най-малкото провинение, като случая на Спаска”, подчерта Димитров, цитиран от "Фокус". Той нарече тези действия „репресия” и опит да се спре спонтанно възникналия там и течащ естествено, без никаква намеса от страна на България, процес на ребългаризация.
"Там имаше уникален закон, в който да бъдеш българин се смяташе за углавно престъпление и се наказваше със затвор от 3-5 години. Законът сега е отменен, но българите се преследват по всякакъв начин - това е опит да се спре възникналия там процес на ребългаризация", коментира случаят с осъдената в Македония българка Спаска Митрова министър Димитров.
„Македония чрез такива случаи се опитва да прехвърли своите вътрешни проблеми, своята криза на идентичността в България, в Гърция, в Албания. Ние, естествено, не можем да се съгласим с това нещо”, допълни министърът.
Целият този случай със Спаска Митрова е преди всичко хуманитарен, а после юридически. Според Божидар Димитров от хуманитарна гледна македонският президент би могъл да прекрати случая във всеки момент като помилва Спаска Митрова или поне отложи изпълнението на присъдата, докато тя престане да кърми детето си.
Министърът каза още, че по негова информация жената и детето са болни, като това прави хуманитарния случай още по-драстичен. Той увери, че ще направи всичко възможно Митрова да бъде посетена от български лекари в затвора, тъй като стана ясно, че състоянието й се е влошило през последните 2-3 дни.