Борисов присъства на възпоменателна церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

Днес почитаме и скърбим заедно с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина. Не трябва да забравяме тази част от историята и не трябва да допускаме подобни грешки, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Вижте снимки >>>


Той е първият български правителствен ръководител, който участва в отбелязването на годишнина от отвеждането на македонски евреи в лагера "Треблинка", които са загинали там.
В Скопие като част от официалната делегация на София са и представители на еврейската общност в България.

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.
За евреите от тези земи е било забранено да получат българско поданство и те остават под юрисдикцията на нацистките власти, отбелязва Борисов, цитиран от  правителствената пресслужба.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяха да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов.

"
Поклоних се пред паметта на евреите, депортирани от територията на Република Македония преди 75 години. Не трябва да забравяме тази част от историята и не трябва да допускаме подобни грешки. Дълбоко скърбим за всеки човешки живот и никой, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той. Това послание Борисов написа във фейсбук.

На церемонията премиерът припомни трагедията, разиграла се на Балканите само преди 20 години, и подчерта, че именно затова тук, в региона "трябва да градим, да работим заедно и народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята".
За да не се случи това, отговорност носим днешните политици, заяви българският министър-председател.

Ръководството на Националния фронт за спасение на България с лидер вицепремиера Валери Симеонов преди дни призова премиерът Бойко Борисов в декларация да не се извинява за съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия при посещението си в Скопие. От кабинета на премиера обаче отрекоха, че ще има извинение.

По думите на премиера на Република Македония Зоран Заев, присъствието на колегите му от България, Босна и Херцеговина, на представители на румънския парламент и на дипломати от други държави на днешната церемония, е показателно за направения цивилизационен избор.

"Историята се повтаря само за тези, които остават слепи за изводите от нея", каза той.
Заев посочи, че днес преговаряме поуките от миналото, "за да осветлим допълнително пътя си към бъдещето, който сме избрали заедно.
Приемането на различията, сътрудничеството и приятелството са ценностите, които приемаме и ще поддържаме с всичките си дела, за да не се повтаря никога това".