От 9 до 21 октомври в музея в Брюксел ще гостува изложбата, в която ще бъдат показани „Струшкият сборник” с творби на Св. Климент Охридски, църковно нотно песнопение, Бенчевското четвероевангелие, фрагменти и пергаменти, съобщи вчера вестник „Вечер”. 

В репортаж на телевизия „Сител” (http://www.sitel.com.mk) ясно се виждат надписите на старобългарски език, предаде "Фокус".

„Съобщих на директора, че е научно некоректно, ако музеят представи тези ръкописи като македонски. Информирал съм вече белгийската страна за това да не бъдат използвани за такава провокация и манипулация на научни факти”, заяви пред информационната агенция евродепутатът.

По думите му въпросът е дали ръкописите ще бъдат представени като български, които се намират на днешната територия на Република Македония, каквато е историческата истина, или като македонски, както се опитват да ги представят от Македония.
„Той е информирал директора на Кралския музей за резолюцията на Европейския парламент, която призовава Македония да участва в експертна комисия заедно със съседните си държави, които да се обединят около история, базирана на фактите.

По-късно днес пресцентъра на ГЕРБ/ЕНП съобщиха, че Белгийският кралски музей е уверил Андрей Ковачев, че в името на изложбата на средновековни ръкописи няма да фигурира думата „македонски”. От организацията „Валони-Брюсел Интернасионал” (ВБИ), която подготвя изложбата, са заявили пред евродепутат, че двама учени от Католическия университет в Лювен са командировани в Македония, за да се запознаят с ръкописите. Ковачев е получил уверение от белгийска страна, че тези ръкописи ще бъдат представени по научно обоснован начин, който ще се базира на доклад от двамата белгийски учени, като е възможно да бъде взето и становището на българските им колеги.

Междувременно от Министерството на външните работи заявиха пред "Фокус", че са инструктирали българското посолство в Брюксел да установи контакт с Кралския музей на Белгия и да изясни всички моменти, свързани с предстоящата изложба.

"Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието „македонски средновековни ръкописи” е нонсенс и очевидно такъв няма", коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

„В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват вече няколкостотин години, български, сръбски и гръцки средновековни ръкописи. Като се започне от експедицията на руснака Алексий Суханов, мине се през XVI век, и се стигне до XX век. Други няма. Скопие, очевидно, с тази изложба, ще набеди една от тези групи за македонски”, добави историкът.

Според него изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история и нашата държава и евродепутати би трябвало да протестират.
„Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от 1 милион евро, но от мен, странно, никой не ги е поискал вече десет години. А целият площад в Скопие е изпълнен с паметници, които са кражба на българската история, всички учебници по история, всички книги, които пишат, са кражби на българска история”, заяви още Божидар Димитров.