Скопие опитва да покаже в Брюксел ”македонски” средновековни ръкописи

България и Македония отново бяха замесени в културно-исторически скандал. Този път той се разгоря чак в Брюксел, след като стана ясно, че в белгийския Кралски музей „Маримон” ще бъде представена изложба „Македонското средновековно ръкописно богатство” с български средновековни ръкописи. Със случая се зае евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, след което името на изложбата ще бъде променено.

Обратно в новината

Коментари - Скопие опитва да покаже в Брюксел ”македонски” средновековни ръкописи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

A бе, какво сте се заяли с македонците ?Hие тук в Bulgaria не знаем , какви сме че, те ли ще знаят ? погледнете какви сме! Oще гледаме от висотата на второто българско царство и се мислим за велики.Aми от Bulgaria почти нищо не е останало ! погледнете какво ни е населението.всички които виждате около вас приличат ли на вас.? погледнете и кои ни управляват,Mехмед,лутфи,Cали,Xасан !че даже и преcтолонаследника на българите се казва Cимеон-Xасан !Oставете ги да си измислят история ! по важно е да не си измислят бъдеще ! Tогава ще гризнем дръвцето,да не заговорим тогава за пиринско-вардарска македония ?

"Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието македонски средновековни ръкописи е нонсенс и очевидно такъв няма", коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Голем борец си ! На Олимпиадата в Бразилиа ти че водиш женския ни отбор по борби ! Чекаме от тебе три златни и пет сребърни !

Pesho

По Живково време се направи едно изследване -- по имуноглубини (ДНК сруваше скъпо) да се намери степента на родсвото между хората. Работи. Сега ДНК е по-прецизно и по-евтино. Тошо искаше да докаже че българите и турците в БГ имат различен произход, но че помаците са си българи. Това, което излезе е че разликата между биологичния материал се определя само от разстоянието между точките където са взети пробите. Или с други думи няма българи, турци, сърби и гърци -- всички са омешани много добре. Изобщо границите на балканите са изкуствени. Проблема е не да се делим, пробелема е да се намери начин да се обединим. Една от основните причини за войната в Югославия 1991 беше че се възроди идеята за балканска икономическа общност, която никак не се хареса на ЕО.

човече, ако на Ковачев говориш, хич не си аби приказките.

много добре казано!

Абе,граждани на Македония-вие нямате ли си други грижи и само с това се занимавате.Да ви имам проблема

Докато тези смешници се самодоказнат, че не са българи а маезонци, албанците се размножват като хлебарки. Така че тази геогравска област МАКЕДОНИЯ скоро ще се присъедини към Албания. Това е процес необратим, но поне може да се забави.

Пирамидите и мумиите са египетска история. Никой не говори, че те са творения на арабите, които сега живеят там. В белгийския музей трябва да гледат по същия начин и на древните писмени български паметници, независимо в пределите на коя държава се откриват днес! Възмутена съм от факта, че се налага да се обяснява на един директор на музей в ЕС, че допуска научна некоректност. Защо организаторите на изложбата не са проучили предварително каквото е нужно, а чак след обявяването на изложбата и реакцията на българския депутат се сетиха да командироват историци в Македония, "като е възможно да бъде взето и становището на българските им колеги". Плашеща е тенденцията в ЕС да се преиначава историята на Балканите! Слабите български правителства дават възможност да се продава българска територия, да се изнасят ресурсите (до колкото ги има), да се поддържа беден народ и евтина работна ръка от България. Но, това че се посяга на историята е непростимо!

Историята на Коминтерна е диктувана от агента на царската Охранка Йосиф Джугашвили. Сталин. Зад него е стоял провокаторът Иосип Тито- хърватин с неясна история, присвоил си чужди документи след раняване в ПСВ. Има и други примери на внедрени чужди тела в комунистическото движение, което въпреки тях остана силно с идеите си. Но при македонците сбърка. Тези българи днес са надъхани от бившите югославски националисти и не е ясно докога сянката им ще виси над тази част на нашата страна. Ясно е едно - трябва твърдо отношение, безкомпромисна позиция за ЕС и НАТО и слагане край на разпасалите се скопски провокатори. За да има единна България и мир на Балканите.

Който знае историята, е наясно кой принуди Коминтерна да признае някаква макадонска нация от вдиотени по сръбски маниер български родоотстъпници. Това е агентът на Охранката Коба - Йосиф Джугашвили. Сталин. Зад него стои един друг Иосип- Тито, хърватин с неясна история. Присвоил си чужди документи след раняване в ПСВ. Излиза, че историята на комунизма е писана от разни сурогати на пролетарски вождове. Изгглежда силата на идеята е била невероятно силна, за да преодолее тази аномалия. Но случая с македонците за нас е трудно преодолим и изсква далеч по-твърда от сегашната позиция, още повече, че СФРЮ се разпадна и скопските провокатори нямат опора. Историята е странна работа и се пише от още по-странни хора.

Застанете заедно с Гърция против използване на географската област Македония като народ, нация...Докато се скапят.

Защо наричате това кражба на история? Та тя тази история е и тяхна, не само наша! Те не са се появили от нищото през 1935та, а са били насила отделени от нас. Това са същите хора като мен и вас, със същите корени. И моите прадеди и техните са се били рамо до рамо в Илинденско-Преображенското въстание и преди това. Ние трябва да вървим в посока да се обединим, а не да се делим. Били сме разделени твърде дълго, но корените ни са едни и същи.

А какво е, ако не е кражба?! Каква история имат те преди 30-те години на 19 век?! Направо са се появили от нищото - НИКОГА не е имало държава Македония!! Не са имали свой език, нямат история, нямат никакво културно наследство. Всичко, което имат, е останало от българи, сърби и гърци. "Корените ни са едни и същи" - да те са част от българи, сърби, гърци..., а не са отделен народ, нито отделна нация. Прочети малко история и тогава пиши такива тъпизми

"тази история е и тяхна, не само наша! " Вярно е, но само с едно дребно допълнение - това е обща наша българска история. Кражбата доведе макетата до извода че в българия нямало българи, а само макета....

Защо нито един турчин,грък ,сърбин ,румънец е станал българин , а българите се продаваме за един сребърник ???

Кои българи са се продали? От политическата класа по принцип са безродници. А, с патриотизъм, почит и любов към българщината ме е "захранил" моят дядо. Който е роден като ... грък.

Смешник. Прочети малко история, а не жалки съвременни вестници и медии и тогава се изказвай.

gospodin borisov suberete se sus gruckiat si kolega i albanskiat ministur predsedatel i pogovorete kakvo da gi pravite tezi(makedonci)molia vi ne gi puskai te v mediite nikude

Нихилист, в кои времена живееш? Твоят любимец Борисов е аут от управлението на България. Явно си спал от падането на правителството на Боцко.

Официалната политика на България трябва да е: 1. Историята на БЮРМ започва от 1945 г. 2. Езикът в БЮРМ е български е не може да се нарича с други имена.

подкрепям на 100% и не само, още бих добавил, но аз по принцип съм малко барутлия, та трябва и някой по-умерен. За да стане това, което казваш, трябва кураж, воля и достойнство

Ех госпожо, незнаете ли, какво е казал Митрето - ЕХ луно, луно земля македонска????

Скоро някъде прочетох, че всичко и всички са произлезли от македонците с изключение на самите македонци :)) Ама и на нас хак да ни е - първи ги признахме, дипломатически отношения...с кого бре? Със себе си! Виж на гърците евала им правя, толкова години и крачка назад не правят. Пък и какво ще им направят милион и половина македонски българи, гърци и пр. с промити мозъци от голите си чукари?

МИСЛЯ ВСЕ ПАК ЧЕ ТРЯБВА ДА ГИ АНЕКСИРАМЕ

Колкото и да лъжат и изкривяват историята, не могат да я променат. Малко по малко нещата ще си дойдат на мястото и истината ще изплува. А тя изплува бавно, просто защото години наред е затрупвана с п;астове лъжи и всеки, който е държал за нея е бил малтретиран, съден, убиван, гонен от работа и т.н.

Току-що пратих имейл-запитване към Кралския Музей. (Имат си сайт.) ======== Ако позволите : -- Предлагам Всички Българ(к)и по Тази Планета да го сторят. (И да не забравите да кликнете онова-там за потвърждаване на получаването ! Помага. )

Няма начин да не са Българи! Толкова са прости, че никой не е в състояние да промени това мое мнение. Щото по-прост от българина нема, а тия са! Значи са наша разновидност, каквото и да говорят.

Оргиналдъ българи!!!

wenci

Не по-прост, по-корав !

Когато някоя територия бъде набелязана за колонизация, хищниците търсят слабото и място и подклаждат конфликтите! Как по друг начин да се доберат до ресурсите на местните?! Ако няма конфликти се създават противоречия и поощряват противостоящите страни за "борба до пълно изтощение"! Какво стана със сърбите? Защо стана така с тях? Ще опазят ли поне сегашната си територия или ще продължат "надолу", свивайки се до "Белградския санджак"? "Който гроб копа другиму, сам пада в него!" Но и това не би трябвало да ни радва!Мислете!!!

Предложих нещичко. (ей-там по-горе) Зер Време няма.

Трябва твърда държавна политика по въпроса, никакви компромиси и никакъв ЕС за БЮРМ. Докато не се вразумят и приемат историята каквато е.

Най веруятно след 30-40 години ще има една нова държава в югоизтока която ще се нарича Федерална Република България (ФРБ), състояща се от Македония и България, естествено столицата ще да е София, единственият проблем ще е субстанцията на населените области, в македонско ще преобладават шиптарите а в бугарско ромейците:)

Защо никой не говори за сръбските подстрекатели ? Какво ще направи България , когато тези тъпизми се представят като официална позиция на македонското правителство .

имам чувството,че някои сили искат да предизвикат държавата ни за нещо лошо-преди атентата,сега с тия макита...

макита е японска марка за ел.уреди

Българи са са се били храбро и са загивали за свобода на всичките си балкански съседи - Сърбия, Гърция, Македония! Създаването на Третата Българска държава е генерирало промени както в Османската империя, така и в Западните Балкани. Това не е ли причина поне малко да се уважаваме? Има милион причини за да не се поддаваме на манипулаторите, настройващи хората , населяващи Балканския полуостров един срещу друг! Ако продължим с подклажданата омраза ще продължим да обедняваме и ослабваме! Мислете!!!

имаш право,но донякъде!

"... да не се поддаваме на манипулаторите, настройващи хората , населяващи Балканския полуостров един срещу друг!" Поясни?! Според теб, когато скопските сърбомани крадат нагло историята ни, да си траем ли?

Предложих нещичко. (ей-там по-горе) Зер Време няма.

АПЕЛ към всички и особенно знаещите диалектен български език в повардарието.........не допускат отзиви на читатели на литературен български език............ ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ИМ ПОКАЖЕМ ИСТИНСКАТА ИМ ИСТОРИЯ в тяхния печат особено Утрински вестник, Нова Македония и др...... смятам , че бихме свършили повече полезна работа от българското правителство, чакам мнението ВИ.

Не си на ясно. След два коментара в Нова Македония ми блокираха IP-то към техния сайт.Не че много съм приритал за парцала им.

Блокират всички, които не са съгласни с официалната позиция. По този начин диалог няма.

Братя и сестри, от Югозапада на България не са ли "лошите българи"и България причината да бъдат съхранени и разпространени сред славяните писмеността и езика?! Не са ли те същите, които създадоха преди повече от 1000г "университетът" , с който и днес се гордеете?! Не са ли същите, с които заедно ви ослепяваха при погром?! Е имаме и общи победи! Четете! Не вярвайте на общите ни врагове! Заедно сме по-силни и имаме бъдеще, а точно това на някой не му харесва! Досещайте се на кого!

как не са се сетили че и MACINTOSH е измислен от Тошко македонеца от Скопие !

Нема нужда , че каквито са затормозени направо ще го приемат за ново мак. откритие !

От две години им чета пресата , убедих се в следното , в скопско цари ТОТАЛНО НЕВЕЖЕСТВО........правителството начело с Н. Груевски е СЪРБОМАНККО......медийте , радиата, телевизийте ИЗЦЯЛО ПРОСРЪБСКИ.......спужбите за сигурност ОТНОВО СРЪБСКИ А НИЕ СПИМ ЛИ СПИМ........ ДОКОГА !!!!!!!???????

Югозападна България, областта Македония, е срамно петно в новата история на 1300 годишната ни държава. Озлобените от забавилата се навремето свобода "македонци" , подтиквани ос болните от шовинизъм сръбски тъпаци граворези и пияници, решиха навремето да скъсат с майката-родина България. Без да имат съгласието на собственото си население, измислиха някаква своя родина, с български език, история и традиции. Изкълчиха диаликта, внесоха сръбски думи, настървиха се против братята си и днес продължават дивата си омраза по непонятни причини. Вярно, че страната ни се руши под дясното, крадливо и антинационално мафиотско котило, че с икономиката сме приключили и сме под прага на бедност в Европа, че няма с какво да привлечем македонците, но нещата не се свеждат само до парите. Естественно се налага изводът, че ашите българи на юг няма да получат по никакъв начин съгласие в ЕС и НАТО да станат техни членове. Но те и не го искат. Жалко е, че имаме за съседи такива неуки, подли и ненадежни бивши български хора.

Югозападна България е Пиринска Македония,онази е Вардарска. Яне Сандански като я видял аква държава са спретнали след освобождението е решил да прави от трите части Пиринска,Егейска и Вардарска Македония отделна държава.Иначе това е дело на Г.Димитров -да не с сърби -не искали,да не са българи -изоставени са и ей ги македонци.

Не бих твърдял, че крадат история и герои! Не бих казал, че крадат език и култура! Това са нашите общи език и история от векове и за векове, независимо от силите, заинтересовани от обратното и служещи на идеята на илюминатите!!! Обичайте братята и сестрите си в Югозападна България! Разбирайте ги! Любовта е единствената съзидателна сила, а не страхът и омразата!!!

Да, бе, веднага си обръщам да ме ударят и по другата буза. Нещо бълнуваш: когато някой е лош, ще има да го чакаш да му се отворят очите с добро. На зла круша - зъл прът!!! Никакви братя не може да са ни някакви, дето ни плюят ден и нощ, които крадат и подменят историята ни, и които ни мразят и в червата си. Дори и да сме една кръв, все едно. Не можеш да дадеш нещо насила, насила само се взима. Колкото до това, че някой не искал да ни види обединени, моля те - няма нужда от никакви конспирации, матр`яла и от двете страни на границата е толкова кофти, че сам върши работата на всички световни заговори взети заедно.

Така ще бъде докато сами не си отговорят на фундаменталните въпроси: Кой е Ал.Македонски? Какъв език е говорел? Освен завоевателските войни и грабежите, с какви други духовни и културни приноси е известен? Кога е живял? Какъв е приносът на българите и тяхната държава? Каква е основата, върху която се е формирала съвременната БЮРМ? От кога? Кои са движещите причини и сили за "антиквизацията", антибългаризацията, албанизацията и сърбоманщината, които се вихрят ежедневно в изстрадалото парче земя? И днес ги прогонват най - безжалостно от него?

Кан Кубер слиза от Панония в Македония, бягайки от аварска власт и на 3 пъти сразявайки изпратената от аварския хаган войска, в 665 година,а не в 530! С други думи, цели 15 години преди кан Есперих ("Аспарух") да основе Дунавска България!!! Но Кубер не е от рода Дуло и не е чичо на "Аспарух"! Но е безспорен факт,че Вардарска Македония е България най-малко от тогава,а аз ще кажа,че е от 167 година!!! За съжаление няма реална българска власт в България,която да спре вече това безумие и опошляване на българската история! А кражби на българска история в огромни количества са правили и правят Гърция, Сърбия, Румъния, Турция и даже Украйна,т.е. не само недоносчето и албано-сръбският израстък Република Македония!!! Казах!!!

Много си се назобил драги. Онази древна Македония е толкова сегашната, колкото Аспарухова България сегашната - създадена с Берлинския договор. Всеки си търси място под слънцето.

Много си неук,драги! И неграмотен!Включвай се само,когато имаш нещо в главата си,освен бръмбари!

Със съвсем пълно основание. попрочети не само учебници.

Заради 5-6000 души хора на власт - сърбомани "удбаши"и "кодоши", нашите братя в БЮРМ и сега се лутат като "патета в кълчища" по основни въпроси като: Какви са?! Славяни ли са? Антични македонци ли са? Българи ли са? Кои са пък тези българи? Не са ли те "лошите, ненаситни съседи от изток, които искат да ни поробят"?!

Да се определи народ: според мястото, на което живее и според светогледа.2та криетрия не се припокриват винаги.Светоглед= морал,расъждения,поведение Територия=география.Истинските БГ например не са християни.

Министерството на външните работи СПИ,правителството също ДРЕМЕ а ЕНИЧЕРИТЕ от скопско ЛУДУВАТ ЛИ ЛУДУВАТ, то не бяха обиди, не беше чудо, ТАТАРИ сме били, вечно губещи, глупаци впрочем влезте в Утрински вестник и изобщо медийте и вижте за какво става въпрос ??????!!!!!!!

Не разбрахте ли накрая, че целия шум който се вдига около Македонското си е работа на комунистчетата. За тези ненормалници няма България, чест и морал, та даже и цялата история на България подмениха само и само да е тяхното.

Няма ги, защото така им нареждат господарите!... Затова и външното м-рче мълчи като бито дупе, защото е назначено от същите тези господари.

кат ги нагъзат албанците пак ще станат българи

Е това е истината!

Има ли незабавна позиция на българското правителство освен реакцията на Андрей Ковачев? Докато умните се наумуват, лудите се налудуват........Малко по-твърда позиция трябва.

Младенчов чака на тръне що ке му кажува US посланика...

kgb777kgb

Ако има някой да си е чел историята внимателно , щеше да прочете , че 100 години по-рано друг Български кан КУБЕР /около 530-550/ идва с народа си по земите около Вардар и създава Куберова България . Той е от рода Дуло и е маже би чичо на Аспарух . А тъпите и нещастни македончета - ДА ГО ДУХАТ

Кан Кубер слиза от Панония в Македония, бягайки от аварския власт и на 3 пъти сразявайки изпратената от аварския хаган войска, в 665 година,а не в 530! С други думи, цели 15 години преди кан Есперих ("Аспарух") да основе Дунавска България!!! Но Кубер не е от рода Дуло и не е чичо на "Аспарух"! Но е безспорен факт,че Вардарска Македония е България най-малко от тогава,а аз ще кажа,че е от 167 година!!! За съжаление няма реална българска власт в България,която да спре вече това безумие и опошляване на българската история! А кражби на българска история в огромни количества са правили и правят Гърция, Румъния, Турция и даже Украйна,т.е. не само недоносчето и албано-сръбският израстък Република Македония!!! Казах!!!

Кан Кубер слиза от Панония в Македония, бягайки от аварския власт и на 3 пъти сразявайки изпратената от аварския хаган войска, в 665 година,а не в 530! С други думи, цели 15 години преди кан Есперих ("Аспарух") да основе Дунавска България!!! Но Кубер не е от рода Дуло и не е чичо на "Аспарух"! Но е безспорен факт,че Вардарска Македония е България най-малко от тогава,а аз ще кажа,че е от 167 година!!! За съжаление няма реална българска власт в България,която да спре вече това безумие и опошляване на българската история! А кражби на българска история в огромни количества са правили и правят Гърция, Румъния, Турция и даже Украйна,т.е. не само недоносчето и албано-сръбският израстък Република Македония!!! Казах!!!

Кан Кубер слиза от Панония в Македония, бягайки от аварска власт и на 3 пъти сразявайки изпратената от аварския хаган войска, в 665 година,а не в 530! С други думи, цели 15 години преди кан Есперих ("Аспарух") да основе Дунавска България!!! Но Кубер не е от рода Дуло и не е чичо на "Аспарух"! Но е безспорен факт,че Вардарска Македония е България най-малко от тогава,а аз ще кажа,че е от 167 година!!! За съжаление няма реална българска власт в България,която да спре вече това безумие и опошляване на българската история! А кражби на българска история в огромни количества са правили и правят Гърция, Сърбия, Румъния, Турция и даже Украйна,т.е. не само недоносчето и албано-сръбският израстък Република Македония!!! Казах!!!

kgb777kgb

Грешката в годините е моя , но историците твърдят , че е Дуло .

Синовете на кан Кубрат са: - Баян - оглавил средната част на бащината си Стара Велика България, а с това и цялата държава. Поел удара върху себе си и останал да се бие срещу хазарите. И загубил. - Котраг - оглавил североизточната част и основал Волжска (Болгска!) България - очевидна тавтология, покорена от руснаците при Иван Грозни (с Българска кръв) през 16ти век. - Аспарух - оглавил югоизточната част на страната, Балканска България - още една очевидна тавтология, която също очевидно нито е нова държава, нито е основана от Аспарух, а е плавно продължение на държавната традиция на Стара Велика България. Демек - 681 не е важна година. Просто тогава се е случила една от многото ни победи над Византия. - КУБЕР - отвел част от народа към Аварския хаганат, с надеждата, че усилията на баща му Кубрат и чичо му Шамбат (основал Дулоба - първата славянска държава върху земи от сегашните Украйна, Полша, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия, Германия, а може би и Франция) са били плодотворни и са отслабили аварите. След неуспешен опит за преврат срещу хагана (изглежда гореспоменатите усилия все пак не са били достатъчни), благоразумно избягал в Македония. - Алцек - отвел част от народа към Италия, където и досега има доста Български фамилии, най-известната от които естествено е на бижутерския клан Булгари. Така че... двамата най-малки, Кубер и Алцек, са единствените от тримата братя, които са извършили някакво преселение. Тримата големи просто са оглавили по една част от бащината си държава.

Много грешки,приятелю,много грешки! Но те показват какво невероятно объркване цари в главите не само на учещите българска история, но и самите тия,дето я пишат - историците ни! Заблудите са насадени от Васил Златарски още преди повече от 100 години! Приемайки от Теофан,че Кубрат има 5 синове,за които той само ПРЕДПОЛАГА(!), цялата ни днешна история го възприема като историческа истина. А реално синовете му са само двама - Боян (а не Баян!) и Есперих ( а не Аспарух!). Котраг, Кубер и Алцек НЕ СА синове на Кубрат! Мястото тук е малко,за да обясня защо.

Шамбат действително основава държавата Дулоба,но не е чичо на Кубер,а на Есперих ("Аспарух"), т.е. брат на Кубрат! Той я създава в 620 година като контрапункт на държавата на Кубрат и неправомерно е набедена за първата славянска държава,защото измислицата "славяни" никога са нямали държава! Това също е кражба от българската ни история!Дулоба съществува до 652 година,мисля,когато е разбита не от аварите,а от франките!Тогава Шамбат,чието прозвище е "Кий"(Отцепникът), се връща при брат си Кубрат и основава резиденцията си,прерастнала бързо в град Кийв,т.е. Киев,както го знаем днес.

Легендата предава,че хазарите така са притиснали българите,че големият брат Боян останал да пази старите земи,а другите братя се пръснали с народите си на запад. Да,ама не! Историческата истина,описана в единствения оцелял български летопис е съвсем друга! Само 3 години изчакват Есперих и чичо му Шамбат да управлява Боян и започват война,която в крайна сметка губят и в която война Боян е принуден да призове хазарите на помощ като съюзници! Накрая следва подялба на Старата Велика България на Кубрат и Есперих е принуден да се засели на запад със столица Кишин (днешен Кишинев). Следва войната с Византия в 679 година и признаването на държавата България с подписване на договор във Варна! Бояновата държава просъществува до 862 година,когато е разделена още веднъж на 2 - на Киевска Рус(т.е. чисто българска държава!) и Волжка България създадена не от митичния Котраг неизвестно кога,а от кан Алмъш или Алмиш в същата 862 година,т.е. 200 години след смъртта на Кубрат! Това е един скрит и умишлено скриван и пазен в тайна отрязък от великата някога българска история!!! Казах!!!

Един македонски българин беше пуснат от затвора, за да бъде застрелян на улицата при битов скандал. Тайните служби със съдействието на полицията успяха да убият неговия шурей, също българин по душа и дух. Но авторът на тази книга успя да им се измъкне и вече живее вкъщи, в България. Очаквайте записките по българските страдания с днешна дата, описани от Здравко Здравески в документалната му книга Аз, българинът от Македония". Това е ужасна, разбиваща, отвратителна история, която не просто разтърсва, стряска и буди заспалата ни национална съвест, но размества, сгромолясва, продънва и разцепва с тектоническа сила всички пластове на съзнанието ни, всичките ни живи представи, за това, що е съвременна цивилизованост, що е това да бъдеш българин в най-братската страна на България, наречена Република Македония.

Дано тази книга се преведе час по-скоро на английски език и да се представи официално в Брюксел ,а може и да се филмира !

Книгата е вече в ръцете на всички, които могат да издържат в шепите си две шепи жив огън, две шепи жива кръв, две шепи детски сълзи