Приоритетите на служебния министър на финансите - организирането на изборите, Еврозоната, пълноправен Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Това изведе като задачи Людмила Петкова, която от днес оглавява финансовото министерство в служебния кабинет "Главчев". Приоритетите пред МФ тя очерта по време на церемонията във ведомството, на която си предадоха щафетата с Асен Василев.

До момента Петкова беше директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите. Тя обясни и мотивите си да приеме поста на служебен министър на финансите.

"Била съм няколко пъти заместник финансов министър, отговарящ за приходите и за бюджета. Затова и се съгласих на предложението на Димитър Главчев да заема поста финансов министър, това са основните приоритети в момента", каза Людмила Петкова. И се спря на всеки от приоритетите пред служебния екип на финансовото министерство.

Изборите 2 в 1 ще струват 100 млн. засега

Основният приоритет на служебното правителство е провеждането на избори, напомни Людмила Петкова. И съобщи, че план-сметката е готова и тя възлиза на 100 млн. лв. Очаква се указът на президента да бъде обнародван, след което ще бъде одобрена от Министерския съвет. Петкова обаче отбеляза, че се очертава допълнително да има разходи по сметката на ЦИК - за бюлетините, за софтуер и за поддръжка на машините.

Еврозоната

По другия голям приоритет - присъединяването ни към Еврозоната, финансовата министърка напомни, че освен действията на правителството и изпълняването на критериите, остава и законодателство, което трябва да бъде прието, като закона за еврото и съответните подзаконови актове. Преди срещата на ЕКОФИН на 12 април ще бъде подписано споразумение за партньорство между Европейската комисия и България за комуникационните и информационните стратегии за въвеждане на еврото у нас. Споразумението е одобрено и прието от Министерския съвет, изреди още Петкова.

Сливането на НАП и Митниците

По проекта за единната приходна агенция и сливането на НАП с "Митниците" са сформирани координационна група и работни групи от двете агенции, от специалисти от МФ. Петкова каза още, че в момента основното е да бъдат подготвени всички законодателни промени, които са необходими за реализиране на проекта, след това и подзаконовите нормативни актове, като се работи паралелно. Не се предвижда съкращаване на служители от двете агенции и ще бъде използван максимално капацитетът на всички експерти. "За всички служители, чиито задължения ще отпаднат заради влизането ни в Шенген, ще бъдат намерени други позиции", каза още Петкова.

"Събраните приходи от Националната агенция за приходите са с 50% повече от очакваното за този период. Събраните приходи от митниците обаче са по-малко, защото от началото на годината "Лукойл" работи наполовина", обясни Василев.

Скандалът с ареста на шефката на митничарите

И двамата министри на финансите - бивш и настоящ, признаха, че нямат повече информация по разследването за контрабанда и обвинението на шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова освен изнесеното в медиите. Василев обобщи, че "това, което се вижда от публичната информация, е несериозно". Людмила Петкова коментира, все още на този етап не може да даде повече светлина върху случилото се, тъй като тече разследване. Самата тя няма друга информация, освен отразеното в медиите. "Считам, че правоприлагащите органи ще свършат своята работа", добави тя.

Пенсии и нов заем

И Петкова, като новия социален министър Ивайло Иванов, не вижда проблем великденските добавки за пенсионерите да бъдат изплатени по бюджета на НОИ след гласуването на парламента. По думите й, дали ще се тегли нов външен заем преди лятото, зависи от събираемостта на приходите. Тя каза още, че основните приходи са неравномерно разпределени, освен тези, които ежемесечно постъпват от ДДС, акцизи и осигурителни вноски. "Дългът зависи и от изпълнението на приходната част, и от необходимостта от осигуряване на финансови средства", обобщи финансовата министърка.

От своя страна вече бившият финансов министър Асен Василев обяви, че оставя финансовото министерство в ръцете на доказан професионалист. Василев уточни, че в момента във фискалния резерв има близо 10 млрд. лева, които са достатъчни за нормалната работа на ведомството.