"Една птичка пролет не прави, за две също се съмнявам. Септември няма да бъде май. Двама души не са партия и лицата около тях ще са показателни за това въобще има ли посока и с какви идеи ще бъде напълнена тази структура евентуално." Това мнение изрази политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов за очакваното обявяване на новата политическа формация на служебните министри Петков и Василев.

"Надявам се въпросните двама господа да направят партия, а не политически проект. Едното е инженерингово изпълнение в стил обслужване на лични интереси, а другото е с обществено-социално значение с дългосрочна визия и политика", коментира Стефанов в предаването "Преди всички" на БНР.

Политологът отбеляза, че президентът Румен Радев трябва да е научил уроците на Георги Първанов и неговия проект АБВ, сътворен през втория му мандат.

"Въпрос на време е да видим дали двамата господа ще сътворят нещо, което той ще припознае като отроче и ще тръгне да прелива авторитет към него."

Партийната система няма да бъде такава, с каквато свикнахме - една лидираща партия и шлейф около нея, посочи още Любомир Стефанов.

Много печеливша тактика е да си избереш опоненти, които са ти удобни, а тези, от които те е страх, да не ги припознаваш като такива, заяви Стефанов, наблягайки на отминалите две предизборни кампании и в очакване на следващата. Това, което провали работата на двата последни парламента е фундаменталното неразбиране на политиката като материя, смята преподавателят.

По думите му това ще минира и следващия парламент.

В България не сме дефинирали какво е общо благо и национален интерес и оттам нататък - кои са хората, които се събират заради тази задача.

"Оттук нататък няма начин да няма критичен, да не казвам циничен прочит на евентуални бъдещи проекти, нови месии, конници, бели лястовички или всякакви други такива, или зайци, притичващи", смята политологът