Тереза Мей обяви, че е поискала отлагане на Брекзит до 30 юни, съобщи "Гардиън", като публикува и текста на документа.

"Написах тази сутрин писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информирам, че Великобритания иска удължаване на процеса по член 50 от Лисабонския договор до 30 юни", каза Мей пред британския парламент. Излизането на Великобритания от ЕС бе планирано за 29 март.

"В качеството си на премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни", заяви още Мей.

Писмото до Доналд Туск

Снимка: БТА/AP

Европейски представител потвърди, че Туск е получил официално писмо от британската премиерка с искане за отлагане на Брекзит. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също потвърди, че ЕС е получил от Великобритания искане за отсрочка.

Тереза Мей е потърсила днес по телефона и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това съобщи говорител на комисията.

Мей е обсъдила с Юнкер последните събития около намерението на Великобритания да напусне ЕС. Тя е попитала как най-добре да подходи при утрешното заседание на Европейския съвет. Разговорите продължават, добави говорителят. Юнкер е предупредил Мей, че ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, трябва да свика избори за евродепутати.

Юнкер е отбелязал, че поисканата отсрочка от британската страна до 30 юни е след датата на изборите. Председателят на ЕК е пояснил, че без свикването на избори за евродепутати във Великобритания при това положение, институциите на ЕС ще бъдат изправени пред "трудности и правна несигурност". 

Еврокомисарите днес са били запознати от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние с обстановката около британското оттегляне. ЕК е обсъдила подготовката за раздяла с Великобритания без споразумение.

Планът на Тереза Мей е да предложи на британските депутати да гласуват за трети път по сключеното споразумение за напускане на ЕС.

"Ако това гласуване бъде разрешено, срокът до 30 юни ще даде възможност отново да се обсъди и гласува споразумението с Брюксел. Ако не бъде разрешено,то тогава парламентът трябва да реши как да продължим", пише премиерът на Обединеното кралство до Туск. Мей е посочила още, че провеждането на европейски избори във Великобритания не е в интерес на никого.

"Самата идея на хората в нашата страна да бъде предложено да гласуват за европейски депутати три години след като те са поискали да напуснат ЕС е неприемлива" смята Тереза Мей.